Doorgaan naar artikel

Nederland blijft grote klant van Ierse exporteurs

De Ierse landbouwexport zit in de lift. Nederland speelt een opvallend grote rol als afnemer van Ierse producten.

Ierse export premium

Nederland koopt onder meer veel Ierse kaas, mageremelkpoeder, lamsvlees, kip en andere pluimveeproducten, verwerkte voedingsproducten en zelfs gerst. Foto: Canva

De Ierse landbouwexport zit in de lift. Nederland speelt een opvallend grote rol als afnemer van Ierse producten.

Ierland heeft afgelopen jaar voor € 16,7 miljard aan voeding en dranken geëxporteerd. Dat is ruim € 3 miljard meer dan in 2021, maar ook hetzelfde bedrag meer dan in pre-coronajaar 2019. De stijging is grotendeels te danken aan hogere prijzen, maar bij de belangrijkste categorieën zuivel en vlees lag ook het volume hoger dan in het voorafgaande jaar. Nederland blijft een van de belangrijkste afnemers, met name voor kalveren maar ook voor andere agrarische producten.

Zuivel belangrijkste categorie in Ierse export

De cijfers zijn gepubliceerd door Bord Bia, de organisatie voor de promotie van de Ierse export aan voeding, dranken en tuinbouw. Zuivel blijft veruit de belangrijkste categorie met een exportwaarde van € 6,8 miljard, 33% meer dan in 2021. Ierse boter – Kerrygold – en kaas nemen daarvan ieder bijna een vijfde voor hun rekening. Een derde van die zuivelexport gaat naar de andere EU-landen, waarbij de waarde van € 2,3 miljard een stijging van 42% vertegenwoordigde. Het Verenigd Koninkrijk blijft ondanks brexit de grootste afzonderlijke afnemer met een waarde van € 1,3 miljard, een groei met 39%.

“Ierse exporteurs hebben hun weg weten te navigeren door de belangrijke onzekerheid van de nieuwe handelsomgeving met het Verenigd Koninkrijk en meer recent de afzwakking van de Britse economie”, signaleert Bord Bia. Dat het direct aangrenzende Britse Noord-Ierland nog altijd een vrije grens met Ierland heeft, speelt daarnaast ook een rol.

Recordbedrag voor dranken

Vlees en levend vee vormen de volgende categorie met een waarde van € 4 miljard, wat 15% meer is op jaarbasis. Vlees nam daarvan € 2,5 miljard voor zijn rekening, terwijl levend vee goed was voor € 230 miljoen. Ierse handelaren exporteerden rond de 285.000 runderen en kalveren, 15% meer dan in 2021. Verder konden de Ieren voor € 3 miljard aan bewerkte consumentenproducten aan het buitenland verkopen, waarbij het volume wel onder druk stond door de hoge energieprijzen en andere kosten in de belangrijkste bestemmingslanden. Dranken, met name whiskey en Guinness, waren goed voor een recordbedrag van € 2 miljard waarbij in dit geval Noord-Amerika de grootste klant is.

Nederland speelt grote rol in Ierse export

Onder de bestemmingslanden speelt Nederland een opmerkelijk grote rol. Zo is Nederland, zoals vaker gemeld, veruit de grootste afnemer van Ierse kalveren. Vorig jaar ging dat om 95.000 dieren, meer dan de helft van de totale kalverexport. Maar Nederland koopt ook veel Ierse kaas, volgens Bord Bia ook ‘als vervanging van een lagere lokale leverantiebasis’, mageremelkpoeder, lamsvlees, kip en andere pluimveeproducten, verwerkte voedingsproducten en zelfs gerst. In de EU weet Ierland verder veel te verkopen aan Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Spanje.

Directeur Jim O’Toole van Bord Bia: “Ik ben erg blij om een recordcijfer voor onze export te verwelkomen. Na twee jaar met een diepe verstoring bracht 2022 een nieuw scala aan kosten- en leveringsproblemen, wat deze prestatie des te indrukwekkender maakt. Deze cijfers tonen ook de weerbarstigheid van een van de belangrijkste exportsectoren van ons land aan.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin