Doorgaan naar artikel

Nederland meldt relatief vaak gevallen van voedselvervuiling

Het Europese meldingssysteem voor voedselvervuiling (RASFF) kreeg vorig jaar 3.862 meldingen.

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Achtergrond
voedselvervuiling Nederland premium

Nederland deed vorig jaar het één na hoogste aantal meldingen in het RASFF-systeem, maar liefst 498. - Foto: Canva

Het Europese meldingssysteem voor voedselvervuiling (RASFF) kreeg vorig jaar 3.862 meldingen. Duitsland deed de meeste meldingen, daarna volgt Nederland.

Vervuiling van voeding kan zeer ernstige gevolgen hebben. Hoe sneller een vervuiling is opgespoord, des te minder schade het aanricht. Daarom startte de EU in 1979 met het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Daar worden mogelijke verontreinigingen gemeld van voedsel of voer door de nationale voedselautoriteiten (in Nederland de NVWA), de Europese Commissie, de EU-voedselautoriteit Efsa en de EU-toezichthouder ESA. Alle lidstaten doen hieraan mee, aangevuld met Noorwegen, Liechtenstein, IJsland en Zwitserland. Volgens de Commissie worden dankzij RASFF veel voedselveiligheidsrisico’s afgewend voordat ze schadelijk zijn voor consumenten.

De Commissie publiceerde deze week de bevindingen over 2020. Vorig jaar kwamen 3.862 meldingen binnen bij het RASFF over voedingsmiddelen en voedermiddelen, waarvan 91% over voeding gingen. Uit de RASFF-meldingen is op te maken dat Nederland naar verhouding een zeer grote voedingsmiddelensector heeft.

Lees ook: Meer meldingen van gevaarlijk voedsel in EU

Vooral meldingen van ethyleenoxide

Nederland deed als kleine lidstaat vorig jaar het één na hoogste aantal meldingen in het RASFF-systeem, maar liefst 498. Dat betreft vooral ethyleenoxide-gevallen (177 meldingen) en aflatoxine (90 meldingen). Alleen Duitsland komt hoger uit met totaal 531 meldingen. In 2019 stond Nederland op nummer 3 in de RASFF-ranglijst met 378 meldingen, na Duitsland (534) en het Verenigd Koninkrijk (387). In 2018 stond Nederland op één met 456 meldingen. IJsland gebruikte het systeem vorig jaar maar één keer. Uit Liechtenstein is de laatste zeven jaar geen enkele melding binnengekomen bij RASFF.

Sesamzaad

Van alle 3.862 meldingen van 2020 was er bij 1.398 gevallen sprake van een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid. Dit aantal ‘alert-meldingen’ ligt 22% hoger dan in 2019. RASFF wordt steeds meer gebruikt voor dergelijke alert-meldingen. Vorig jaar was dat aandeel 36%, in 2014 23%.

Wat ook een grote rol speelt in de stijging van het aantal alert-meldingen is de vervuiling van voedsel met ethyleenoxide. In september 2020 bleek dat in België twee partijen sesamzaad uit India een te hoog gehalte van het bewaarmiddel ethyleenoxide hadden. Het sesamzaad was al in veel voedingsproducten verwerkt in andere lidstaten, waardoor de melding bij het RASFF vanuit België maar liefst 315 vervolgmeldingen kreeg van andere RASFF-deelnemers. Vervolgens werden ook andere voedingswaren onderzocht op ethyleenoxide.

De norm bleek ook overschreden in kurkuma, gember, amarant, weegbreezaadhullen, okra, gedroogde sjalotten, rijst en thee. Volgens de Commissie is er nog nooit een voedselincident geweest in Europa met zo’n wijde vertakking. De Commissie verwacht dat het incident ook dit jaar hoog gaat scoren op het aantal meldingen in het RASFF.

Lees ook: Rechter oordeelt: sesamzaad moet vernietigd

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin