Nederland haalt bijna 1 miljoen ton mais uit Oekraïne

03-02 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

Nederland heeft inmiddels bijna 1 miljoen ton mais geïmporteerd uit Oekraïne. Deze mais is gekocht voor gemiddeld € 310 per ton, blijkt uit gegevens van de Europese Commissie.

Van de maisimport uit derde landen (dus buiten de Europese Unie) is Oekraïne de belangrijkste leverancier van de Nederlandse veevoerindustrie. In totaal 52% van deze import van buiten de EU komt uit Oekraïne. Samen met Brazilië (goed voor 45% van de import) zijn de twee belangrijkste leveranciers goed voor 97% van de toestroom van mais. De Braziliaanse mais is gekocht voor ruim € 316 per ton.

Der laatste weken komt er ook wat Russische mais Nederland binnen. Dit product is wel een stuk goedkoper. De prijs van deze mais ligt op € 262 per ton. In de tweede week van januari werd zo’n 3.000 ton Russische mais ingevoerd, vorige week ruim 3.200 ton. Dat zijn kleine hoeveelheden in vergelijking met de stroom uit Oekraïne en Brazilië.

In totaal heeft Nederland inmiddels 1,9 miljoen ton mais geïmporteerd. Daarmee is Nederland na Spanje de grootste maisimporteur in de EU. De Spanjaarden hebben zelf te maken gehad met een zeer kleine eigen oogst en hebben daarom al meer dan 6 miljoen ton mais geïmporteerd. Ook deze mais komt hoofdzakelijk uit Oekraïne en Brazilië.

Totale EU-import

De totale EU-import van mais uit derde landen is inmiddels gestegen naar 16,5 miljoen ton. In dezelfde periode van vorig jaar werd 9,5 miljoen ton ingevoerd. Met de huidige invoer is de import met nog vijf maanden te gaan al groter dan vorig jaar in het hele seizoen (16,4 miljoen ton).

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer