Nederland importeert 40% meer sojabonen uit Brazilië

Nederland heeft de eerste zes maanden van dit jaar 1,6 miljard kilo sojabonen uit Brazilië ingevoerd.

Dat is 40% meer dan in het eerste halfjaar van 2019. Tegelijkertijd nam de import uit de Verenigde Staten (VS) met 19% af ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees verder onder de grafieken.

Brazilië grootste leverancier

De totale import bedroeg in de eerste helft van dit jaar 2,4 miljard kilo sojabonen, 14% meer dan in 2019. Dat komt overeen met een importwaarde van € 811 miljoen, ruim 17% meer dan in 2019. Sinds 2019 is Brazilië de grootste leverancier van sojabonen voor Nederland, vooral door een sterke afname van de import uit de Verenigde Staten (VS). In 2019 kwam 44% van de ingevoerde sojabonen uit Brazilië, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2013 (23%).

Seizoenseffecten

In de eerste helft van dit jaar was 65% van de import Braziliaans. Dat heeft volgens CBS te maken met seizoenseffecten. De import uit Brazilië vindt namelijk vaker in de eerste helft van het jaar plaats dan de import uit de VS. Brazilië en de VS waren in 2019 samen goed voor 82% van de Nederlandse sojabonenimport. De overige 18% komt uit andere landen.

Nederland grootste EU-importeur sojabonen

Van alle EU-landen is Nederland de grootste importeur van sojabonen en daarmee ook de grootste EU-importeur uit Brazilië en de VS. Andere grote EU-importeurs zijn Spanje en Duitsland. De hoge notering van Duitsland komt deels door een forse invoer uit Nederland. Dat zijn sojabonen die Nederland heeft ingevoerd en daarna zonder bewerking heeft geëxporteerd naar Duitsland.

China soja-importeur nummer 1

Wereldwijd is Nederland de vierde importeur van sojabonen, volgens de Food and Agriculture Organization (FAO). China staat op nummer 1 met 88 miljard kilo, gevolgd door Argentinië (6,4 miljard), Mexico (5,2 miljard) en Nederland (4,3 miljard). Circa 75% van de Braziliaanse export gaat naar China.

Veevoer

De sojaboon wordt meestal verwerkt tot olie en meel. De olie wordt gebruikt voor humane voedingsmiddelen. Het eiwitrijke meel wordt veel als voer gebruikt voor pluimvee, varkens en koeien.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.