Doorgaan naar artikel

Nederland in top 3 investeerders in landbouwgrond Australië

Als het gaat om de waarde van bedrijven in de Australische landbouw, dan is Canada de grootste investeerder. Foto: Canva

Foto: Canva

Nederlandse investeerders hebben 2,8 miljoen hectare landbouwgrond in gebruik in Australië. Dat is 1 miljoen hectare meer dan het landbouwareaal in heel Nederland.

Nederland staat in de top 3 van buitenlandse gebruikers van Australische landbouwgrond. China heeft met 9,2 miljoen hectare verreweg de meeste landbouwgrond in gebruik in Australië. Investeerders uit het Verenigd Koninkrijk hebben er in totaal 7,3 miljoen hectare. Het landgebruik betreft zowel grond in eigendom als (langdurige) pacht of lease. Dat blijkt uit een rapport van de Foreign Investment Review Board in Australië.

Meeste landbouwgrond in eigendom

Nederlandse investeerders hebben wel de meeste landbouwgrond in eigendom, dat is met 1,65 miljoen hectare maar net iets kleiner dan het totale Nederlandse areaal landbouwgrond. Na Nederland volgen de Verenigde Staten (2,75 miljoen hectare), Canada (2,61 miljoen hectare) en de Bahama’s (2,2 miljoen hectare). De vier laatste landen uit de top 10 zijn Duitsland (2,1 miljoen hectare), Zwitserland (2,08 miljoen hectare), Zuid-Afrika (1,79 miljoen hectare) en Hongkong (1,46 miljoen hectare).

De Foreign Investment Review Board maakt duidelijk dat in boekjaar 2019-2020 buitenlandse investeerders 900.000 hectare landbouwgrond overnamen. Uit de cijfers blijkt dat buitenlandse investeerders 53 miljoen hectare grond in de agrarische sector in eigendom hebben of leasen. Dat is 13,8% van het landbouwgebied van Australië.

Canada grootste investeerder

Als het gaat om de waarde van bedrijven in de Australische landbouw, dan is Canada de grootste investeerder. Vooral de laatste jaren heeft het pensioenfonds PSP Investments enorme bedragen gestoken in Australische agrarische bedrijven. Dit fonds heeft voor ruim € 1,9 miljard aan landbouwondernemingen in bezit. PSP Investments nam in februari nog het beursgenoteerde Webster Limited over, een van de oudste agrarische bedrijven met 340.000 hectare grond en de rechten op 153 miljoen kuub water. Daarvoor moest het fonds ruim € 536 miljoen neertellen. Ook het Nederlandse pensioenfonds ABP is een grote investeerder. Het fonds heeft onder andere een flink aandeel in de Pastoral Company, dat 4,46 miljoen hectare land bezit.

Tasmanië

In Tasmanië hebben buitenlandse investeerders ruim een kwart van de landbouwgrond in handen, 26,2%. In het Noordelijk Territorium, met de hoofdstad Darwin, gaat het om 25%. In West-Australië is 17% van de landbouwgrond in het bezit van buitenlandse investeerders.

De Foreign Investment Review Board heeft inmiddels verschillende overnamepogingen van Chinese bedrijven tegengehouden of afgekeurd. Dit zou volgens deskundigen tot ergernis in Peking leiden. De verhoudingen tussen China en Australië zijn al enige tijd gespannen. Directeur Lachlan Molesworth van de adviesorganisatie Foreign Investment Advisory Australia benadrukt dat Australië het volste recht heeft om buitenlandse investeringen te beoordelen op het nationaal belang van het land. “En de perceptie van dit belang is aan het veranderen als het gaat om buitenlandse investeringen”, aldus Molesworth.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
René Groeneveld

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin