Skip to content

Nederland in top 5 zuivelexporteurs wereldwijd

Updated on:
Handel
Achtergrond
Nederland voerde in 2019 meer kaas uit dan het jaar ervoor en voor een hogere prijs. - Foto: Lex Salverda

Nederland voerde in 2019 meer kaas uit dan het jaar ervoor en voor een hogere prijs. - Foto: Lex Salverda

Nederland behoort tot de vijf van landen die de meeste zuivel exporteren wereldwijd. De uitvoerwaarde van zuivel uit Nederland nam vorig jaar toe met 2%.

Het Nederlandse aandeel in de zuivelwereldhandel bedroeg vorig jaar bijna 5%. De totale wereldhandel kwam in 2019 uit op 82,2 miljard kilo melkequivalenten. De Nederlandse export naar landen buiten de Europese Unie bedroeg 3,9 miljard kilo. Hiermee behoort Nederland tot de top 5 van grootste zuivelexporteurs in de wereld, samen met:

  • Nieuw-Zeeland;
  • Verenigde Staten;
  • Wit-Rusland;
  • Duitsland.

De totale Nederlandse uitvoerwaarde van zuivel nam vorig jaar toe met 2% tot ruim € 7,8 miljard. Dat staat in het deze week gepubliceerde rapport Zuivel in Cijfers 2019 van ketenorganisatie ZuivelNL.

Meer kaas voor hogere prijs

De toename van de uitvoerwaarde kwam vooral door kaasproducten, met een 6% hogere uitvoerwaarde. Die hogere waarde kwam door zowel een groter uitgevoerd volume, dat toenam tot 911.000 ton, als hogere prijzen. Dat er meer kaas werd uitgevoerd, kwam vooral door handel met EU-lidstaten. Vooral aan Duitsland, België, Frankrijk en Spanje werd meer kaas verkocht.

Ook de exportwaarde van mageremelkpoeder steeg, met bijna € 25% (€ 67 miljoen). Oorzaak was een fors hoger prijsniveau en een toename van het exportvolume met 10%. Er werd vooral meer mageremelkpoeder binnen de EU verkocht. Daartegenover staat dat de exportwaarde van niet-mageremelkpoeder kromp met 2%. Dat kwam volledig door een kleiner verkocht volume (-9%).

Daling uitvoerwaarde boter door lagere prijs

Ook de uitvoerwaarde van boter en boterolie vanuit Nederland daalde, met ruim 9%. In 2018 was er nog een stijging van bijna 5%. De daling heeft te maken met een lagere prijs, aangezien het volume groeide met 6%.

De groei van het exportvolume kwam voor een groot deel door afzet buiten de Europese Unie. De export van boter en boterolie naar derde landen nam met 34% toe.

Europese Unie belangrijkste afzetmarkt

De Europese Unie is de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse zuivel. De handel binnen de EU was goed voor ruim € 5,6 miljard: bijna driekwart van de totale exportwaarde. Met een gezamenlijk aandeel van ruim 70% zijn België, Duitsland en Frankrijk de belangrijkste afzetlanden.

De belangrijkste landen voor zuivelexport buiten de EU waren vorig jaar, net als in 2018, allemaal Aziatische landen, namelijk:

  • China;
  • Verenigde Arabische Emiraten;
  • Saudi-Arabië;
  • Zuid-Korea;
  • Japan.

Hoeveel zuivel voerde Nederland in?

De invoerwaarde van zuivel in Nederland bedroeg in 2019 € 3,8 miljard. Het grootste deel daarvan kwam vanuit Duitsland (38,2%) en België (19,8%). De invoer van kaas bedroeg € 1,3 miljard, melk en room € 279 miljoen, boter en boterolie € 622 miljoen en overige zuivelproducten € 1,6 miljard.

Vorig jaar werd zowel meer kaas (4% meer) als ingedikte vloeibare melk (22,1% meer) geïmporteerd. Er werd minder boter en boterolie (10% minder), ingedikte melk in poedervorm (4% minder), melk en room (2% minder) gekocht uit het buitenland.

Bekijk actuele prijzen zuivelproducten via Foodagribusiness.nl/markt

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin