Skip to content

Nederland is en blijft groot in food- en agribusiness

Updated on:
Business
Achtergrond
Unilever kiest nu weliswaar voor Londen, maar benadrukt dat het net zo actief blijft als nu in Nederland. Foto: ANP

Unilever kiest nu weliswaar voor Londen, maar benadrukt dat het net zo actief blijft als nu in Nederland. Foto: ANP

Drie verschillende ontwikkelingen met een gezamenlijk kenmerk: De sterke positie van Nederland in Food & Agri.

Unilever wordt volledig Brits. Beyond Meat, een Amerikaanse maker van vleesvervangers kiest Nederland als uitvalsbasis voor Europa. En maaltijdbezorger Just Eat Takeaway doet een megaovername in de VS met de aankoop van branchegenoot Grubhub.

Unilever kiest voor Londen

De stap van Unilever wordt wel betreurd door minister Wiebes van EZ. Enkele jaren geleden leek het nog de ander kant op te vallen en was Rotterdam bijna de hoofdzetel geworden van een volledig Nederlands Unilever. Het concern kiest nu weliswaar voor Londen, maar benadrukt dat het net zo actief blijft als nu in Nederland. Sterker nog, mocht de voedingstak ooit afgesplitst worden dan wordt die gevestigd in Nederland. Dat heeft de tot nu toe Brits-Nederlandse wereldspeler toegezegd aan minister Wiebes. Hij roemde de Nederlandse Food & Agri nog maar eens als een sterke sector.

Goede infrastructuur in Nederland

Rotterdam is een wereldwijd symbool van Nederland als distributieland. De goede infrastructuur via water, weg, door de lucht en online is een belangrijke drijfveer voor het succes van de Nederlandse Food & Agrisectoren. Dat is voor Beyond Meat een belangrijk aspect in de keuze voor Nederland. Daarnaast heeft deze wereldspeler op het gebied van vleesvervangers ook productiebedrijven in Nederland.

Innovatie en inspelen op de markt heeft in Nederland Thuisbezorgd.nl opgeleverd en dat is uitgegroeid tot Takeaway.com. Het bedrijf is onstuimig gegroeid in de afgelopen jaren en begin dit jaar gefuseerd met het Britse (!) Just Eat tot het huidige Just Eat Takeaway. Opnieuw een Nederlands Brits miljarden bedrijf dat nu de stap zet naar de VS.

Boeren en tuinders

Om een sector als Food & Agri succesvol te houden blijft het zaak om te blijven innoveren en in te spelen op veranderingen. Dat gebeurt volop, door al dan niet beursgenoteerde bedrijven. Met kennis vanuit onder meer Wageningen UR en met steun van de overheid. Unilevers wereldwijde onderzoekscentrum staat niet voor niets op de campus in Wageningen.

Belangrijke spelers in het geheel zijn bovendien Nederlandse bedrijven die nog steeds volledig in handen zijn van boeren en tuinders. Zoals FrieslandCampina, Cosun, Avebé en veilingen voor groente, fruit en sierteelt om er maar een paar te noemen. Een centrale plaats is er daarbij weggelegd voor boeren en tuinders als producent en afnemer. Verwerkers hebben producten nodig, de verwerkers en leveranciers hebben producenten nodig.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin