Nederland is voor fosfaat niet zo afhankelijk van China

14-03 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Nederland is voor de productie van fosfaatkunstmest veel minder afhankelijk van China dan is verondersteld.

De geo-economische monitor stelde eind vorig jaar dat Nederland voor de kunstmestgrondstof diphophorus-pentoxide strategisch afhankelijk is van China. In werkelijkheid is het beeld genuanceerder dan de geo-economische monitor schetst, zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Import voornamelijk uit Israël en Marokko

Volgens de monitor zou Nederland 59% van het fosfaat uit China halen. Bij het onderzoek voor de monitor is alleen gekeken naar een bepaalde fosforcomponent, terwijl er ook alternatieven zijn, die gebruikt worden bij kunstmestproductie. Volgens Europese cijfers heeft
Nederland in de periode 2018-2022 voornamelijk fosfaatkunstmestproducten afgenomen uit Israël (77,0%) en uit Marokko (11,7%). China leverde niet meer dan 1,6 % van de kunstmestgrondstof.

In Nederland is het Israëlische ICL Fertilizers de belangrijkste fosfaatkunstmestfabrikant. Dat bedrijf haalt fosfaat uit Israëlische fosfaatmijnen. Het merendeel van de kunstmestproductie in Nederland (95%) wordt weer geëxporteerd.

Alternatieve bronnen en dierlijke mest

Fosfaatkunstmest is voor de landbouw van secundair belang. In de fosfaatbehoefte wordt vooral met dierlijke mest voorzien. Daarnaast zijn er alternatieve fosfaatbronnen zoals verbrandingsassen uit rioolslib, mest en beendermeel, en terugwinning van struviet op inmiddels tien rioolzuiveringsinstallaties.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer