Doorgaan naar artikel

Nederland koopt ook tarwe na graanakkoord

Oekraïense tarwe premium

Foto: Canva

Twee vrachten met Oekraïense tarwe zijn via de Zwarte Zee onderweg naar Nederland.

Dat blijkt uit informatie van het coördinatiecentrum van het graanakkoord voor de Zwarte Zee. In totaal gaat het om bijna 57.000 ton tarwe die in twee schepen onderweg is naar Nederland. Het eerste schip is op 25 maart vertrokken uit de haven van Tsjornomorsk, even ten zuiden van de Oekraïense stad Odessa. Vier dagen later vertrok een tweede schip uit deze haven met bestemming Nederland. Het zijn de eerste twee schepen met tarwe die onder het graanakkoord via de Zwarte Zee naar Nederland varen.

Het eerste schip ligt inmiddels te wachten bij de ingang van de zeestraat Bosporus die het schip naar Istanboel leidt. Het tweede schip heeft nog een lange weg te gaan over de Zwarte Zee.

22 scheepsladingen mais

Sinds augustus vorig jaar is er al wel een aanzienlijke hoeveelheid Oekraïense mais onder bescherming van het graanakkoord via de Zwarte Zee naar Nederland verscheept. Begin maart werd de grens van 1 miljoen ton gepasseerd. In totaal betreft het 22 scheepsladingen mais. Een derde van de geïmporteerde mais is in februari ontvangen. Ook in maart werd meer dan 300.000 ton Oekraïense mais geïmporteerd.

De totale import van granen en oliezaden, die onder bescherming van het graanakkoord via de Zwarte Zee naar Nederland is gehaald, loopt inmiddels op tot 1,65 miljoen ton. Naast mais en tarwe gaat het om koolzaad, zonnebloemolie, zonnebloemzaad, zonnebloemmeel en sojabonen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin