Doorgaan naar artikel

Nederland melkt ruim 3% meer in april

De melkaanvoer stijgt langzaam naar de seizoensmatige piek. Foto: Canva

De melkaanvoer stijgt langzaam naar de seizoensmatige piek. Foto: Canva

De Nederlandse melkaanvoer in april stijgt met 3,3% tot 1.19 miljoen ton ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar.

Dat meldt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in zijn maandelijkse rapportage. Dit is de vierde maand achter elkaar dat de melkproductie hoger uitvalt, maar het verschil met vorig jaar wordt niet meer groter. In januari molken melkveehouders nog ruim 4,6% meer dan een jaar eerder. In de opvolgende maanden daalde deze voorsprong.

Groei naar melkpiek

De melkaanvoer stijgt langzaam naar de seizoensmatige piek die doorgaans in mei valt, al gaat dat niet met grote stappen. De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid melk die in april is aangevoerd bedraagt 39.739 ton. In vergelijking met maart is dat net 0,4% meer dan in maart van dit jaar. De gehalten in de melk zijn relatief hoog. De vetproductie bedraagt in april 54.452 ton. Ten opzichte van april 2022 is dat 5,4% meer. Het vetpercentage in de aangevoerde melk komt uit op 4,57%, terwijl die een jaar eerder op 4,47% lag. Het eiwitgehalte van april is nog niet bekend, maar in maart kwam deze uit op 3,63%. Dat lag in maart van vorig jaar op 3,57%.

Beheer
WP Admin