Doorgaan naar artikel

Nederland met klimaatslimme landbouw naar klimaattop

Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat waarschuwt dat de klimaattop in Glasgow minder resultaat kan opleveren dan gehoopt. - Foto: ANP premium

Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat waarschuwt dat de klimaattop in Glasgow minder resultaat kan opleveren dan gehoopt. - Foto: ANP

Nederland wil op de klimaattop in Glasgow volgende week onder meer inzetten op klimaatslimme landbouw.

Klimaatslimme landbouw is een van de onderwerpen waarmee Nederland een voorbeeldfunctie op zich wil nemen in de wereldwijde klimaatopgave. Dat blijkt uit de inzet van het kabinet voor de klimaattop van de Verenigde Naties die begin november in Glasgow wordt gehouden.

Kringlopen sluiten en emissies reduceren

Nederland wil zich bij de klimaattop vooral richten op beleidsterreinen waar Nederland internationaal een goed voorbeeld kan tonen en andere landen wil bewegen om dit voorbeeld te volgen. Het gaat dan om klimaatadaptatie (het aanpassen aan klimaatverandering), wind op zee en waterstof, circulaire economie, vergroening van de financiële sector, vergroening van exportkredietverzekeringen, uitgifte van groene staatsobligaties en klimaatslimme landbouw. Onder dat laatste valt de transitie naar duurzame voedselsystemen, en de kennis en ervaring in de Nederlandse landbouw om kringlopen te sluiten en broeikasgasemissies te reduceren. Daarnaast gaat het om de kennis en innovaties die helpen bij het aanpakken van specifieke problemen als verzilting, droogte en erosie.

Aanscherpingen in klimaatbeleid

In Glasgow bespreken landen onder andere de aanscherpingen die landen moeten doen ten opzichte van het klimaatakkoord van Parijs, omdat deze maatregelen onvoldoende blijken te zijn. Het Verenigd Koninkrijk, voorzitter van de klimaattop, heeft nu als doel gesteld om klimaatneutraal te zijn in 2050 en het doel van maximaal 1,5°C opwarming binnen bereik te houden. Dat sluit aan bij de doelstellingen van de EU.

Hoewel demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat de inzet van Nederland uiteen zet, zal de Europese Unie tijdens de top in Glasgow als één partij onderhandelen en wordt er met één mond gesproken. De inzet van de Nederlandse delegatie wordt daarom hoofdzakelijk vastgelegd in de EU-posities die voorafgaand aan iedere zogeheten Conference of the Parties (COP) door de lidstaten en de Europese Commissie worden vastgesteld.

Winstwaarschuwing

In de brief aan de Kamer geeft Yeşilgöz al wel een winstwaarschuwing voor de uitkomst van de top. Hoewel veel overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties erop rekenen dat de klimaattop een belangrijke impuls zal geven aan de mondiale klimaatambities, is de kans groot dat de top minder resultaat zal opleveren dan gehoopt. Het kabinet wil de top dan ook niet als op zichzelf staand moment zien, maar als een belangrijk punt in een proces dat ook de komende jaren forse inspanningen van alle landen zal vergen en waarop volgende klimaatbijeenkomsten kunnen voortbouwen.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin