Nederland ontboert

Pierik
Cor Pierik Landbouweconoom en veehouder
Foto: Jan Willem van Vliet
Foto: Jan Willem van Vliet

De jongste CBS-cijfers over de bedrijfsopvolging in de landbouw hebben weer veel mensen aan het denken gezet.

Op ruim 16.000 boerderijen met een 55-plusser als bedrijfshoofd staat er geen bedrijfsopvolger in de startblokken. Als er hier de komende jaren geen opvolger wordt gevonden, dan is de kans groot dat ook deze bedrijven worden toegevoegd aan de 45.000 boerenbedrijven die deze eeuw al zijn gestopt.

Toch zijn veel andere aspecten nog belangrijker zoals de passie voor het vak

Een vraag die ik vaak hoor is: ‘Is het erg dat er zoveel boeren stoppen’?. Allereerst ben ik persoonlijk blij dat we twee dochters hebben die verder willen met ons kleine boerderijtje. Het is een plaats met een eeuwenlange familiegeschiedenis. Op die speciale plaats in het gezin de boerderij verder ontwikkelen, heeft een bijzondere waarde. Toch zijn veel andere aspecten nog belangrijker zoals de passie voor het vak. Ook moet de rest van het gezin worden meegenomen in het proces en een zekere ‘gunfactor’ is vaak cruciaal. Verder moeten bedrijfsoverdrager(s) een ‘pensioen’ overhouden en natuurlijk moet het bedrijf ook nog eens voldoende verdienvermogen hebben. Het klinkt allemaal logisch. Dit allemaal regelen is geen sinecure.

Complexe vragen

Een bedrijfsopvolger moet dus ook een boterham kunnen verdienen op de boerderij. Op dit punt rijzen steeds vaker complexe vragen. De boerenkinderen hebben meestal een prima opleiding, werkervaring en alternatieven op de arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijk om zuivere afwegingen te maken, zoveel mogelijk los van emoties. Als na rijp beraad uiteindelijk blijkt dat stoppen beter is, moeten we hieraan wennen. Allereerst in de boerengezinnen waar generaties lang een boerderij werd gerund. Uiteindelijk zal ook de maatschappij moeten wennen aan het feit dat Nederland ontboert.

Steeds meer verantwoordelijkheden

Inmiddels wonen er al veel meer burgers dan boeren op het platteland. Dit betekent ook een risico dat de samenleving verder vervreemd raakt van het boerenleven en in onwetendheid meningen de wereld in slingert. Kortom, steeds minder boerenbedrijven hebben steeds meer verantwoordelijkheden als het gaat om de maatschappij. Ze moeten steeds meer monden voeden, zorgen voor een betere gezondheid, een beter klimaat en meer biodiversiteit. Mag ik een applaus voor de jonge ondernemers die dit aandurven?

Pierik
Cor Pierik Landbouweconoom en veehouder

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.