Doorgaan naar artikel

Nederland recyclet 82% van alle verpakkingen

Nederland haalt ruimschoots het doel voor de recycling van verpakkingen.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Foto: Jan Willem Schouten premium

Foto: Jan Willem Schouten

Nederland haalt ruimschoots het doel voor de recycling van verpakkingen.

Volgens de stichting Afvalfonds Verpakkingen is vorig jaar 82% van alle verpakkingen verwerkt tot nieuwe grondstof. Daarmee is het landelijke doel van 70% ruimschoots bereikt. Nederland haalt ook ruimschoots het streven van de EU om 55% van alle verpakkingen opnieuw te gebruiken. In 2019 lag het gemiddelde recyclingspercentage in Nederland op 80%.

Metaal, glas, papier en karton

Vooral metaal, glas, papier en karton worden goed hergebruikt. Bij metaal is vorig jaar een recyclingspercentage bereikt van 95%. Papier en karton zitten op 90% recycling en bij glas is dat hetzelfde. Het laagst scoren kunststof (66%) en hout (68%). Bij papier en karton en bij metaal is het recyclingspercentage in 2020 gelijk gebleven aan 2019. Glas steeg van 88% naar 90%. Kunststof maakte een grote sprong voorwaarts van 54% naar 66%. Hout scoorde als enige slechter en zakte van 69% naar 68%.

Verschuiving in recycling

Door de coronacrisis ontstond een verschuiving in recycling, zegt algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. “Er werd vooral thuis geconsumeerd en veel meer online besteld. Wij zagen daardoor een duidelijke verschuiving van bedrijfsafval naar huishoudelijk afval. Het is onze verwachting dat dit ook weer zal afnemen als mensen minder thuiswerken. Wat dat betreft gaf 2020 een te rooskleurig beeld.”

Recycling van kunststof verpakkingen kan beter

Volgens Klein Lankhorst kan de recycling van kunststof verpakkingen beter. “PET-trays en folies komen nu nog mondjesmaat in het recycleproces terecht. Ook moeten verpakkingen beter en meer recyclebaar worden gemaakt. Bijvoorbeeld door te kiezen voor verpakkingen die gemaakt zijn van één materiaalsoort en goed te kijken naar de etiketten en lijm die worden gebruikt. Ook zien we veel vervuiling van restmateriaal in de zogenoemde PMD-stroom (Plastic, Metaal en Drankenkartons). Hierin is nog veel winst te behalen.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin