Nederland verkoopt in november meer aardappelen aan EU-landen

19-12-2022 | |
Afrika nam in november iets minder Nederlandse consumptieaardappelen af dan in dezelfde maand een jaar geleden. - Foto: Peter Roek
Afrika nam in november iets minder Nederlandse consumptieaardappelen af dan in dezelfde maand een jaar geleden. - Foto: Peter Roek

Vrijwel alle lidstaten in de Europese Unie (EU) kochten in november meer consumptieaardappelen in Nederland dan vorig jaar. Dat valt op te maken uit de exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Vorige maand exporteerde Nederland 46.888 ton consumptie- en industrieaardappelen naar EU-landen. Deze hoeveelheid is ruim 10.000 ton groter dan in dezelfde maand een jaar geleden. Op een na importeren alle landen dezelfde hoeveelheid of juist meer. Denemarken is het enige land dat minder aardappelen afnam.

Afzet aardappelen aan België steeg het meest

De afzet aan België steeg het meest; plus 4.000 ton naar ruim 30.000 ton. Duitsland en Portugal importeerden elk zo’n 1.400 tot 1.500 ton meer aardappelen. Malta meldde zich ook nadrukkelijk aan het Nederlandse aardappelloket. Dit land importeerde voor het eerst sinds 2012 meer dan 1.000 ton in november.

Afrika nam iets minder aardappelen af dan een jaar geleden. Dit keer bleef de export naar dit continent steken op 17.233 ton in november. Senegal was met 6.000 ton de grootste afnemer. Mali kocht vooral minder piepers, maar ook Ivoorkust, Gambia en Burkino Faso kochten wat minder.

8.000 ton aardappelen naar Amerika

De totale aardappelexport kwam vorige maand uit op 73.549 ton. Dat is iets meer dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. Vergeleken met vorig jaar nam de uitvoer met ruim 11.000 ton toe. Naast EU-landen namen ook Amerikaanse bestemmingen wat meer aardappelen af. In totaal ging er bijna 8.000 ton aardappelen naar Amerika. Trinidad en Tobago is de grootste afnemer daar, gevolgd door Jamaica en Guyana.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer