Doorgaan naar artikel

Nederland versteent het snelst

Nieuwbouwwijk in de Bloemendalerpolder bij Weesp. Iedere dag komt er 8,5 hectare bebouwing bij in Nederland. - Foto: ANP premium

Nieuwbouwwijk in de Bloemendalerpolder bij Weesp. Iedere dag komt er 8,5 hectare bebouwing bij in Nederland. - Foto: ANP

Nederland wordt het snelst volgebouwd van de hele Europese Unie. Dat signaleert het Planbureau voor de Leefomgeving.

Tussen 2000 en 2018 ging het aandeel bebouwd gebied omhoog met 1,7%, een tempo van 8,5 hectare per dag. De groei van de omvang van het versteende gebied was in die periode 15%.

Nederland steekt wat betreft groei van versteend gebied ten opzichte van het totale oppervlakte met kop en schouders boven de andere Europese landen uit, blijkt uit de Monitor van de Nationale Omgevingsvisie, een tweejaarlijkse publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Verstening gezien als milieuprobleem

Verstening, dat is de aanleg van bedrijfsterreinen, woonwijken en infrastructuur op grond waar eerder landbouw of natuur was, wordt in toenemende mate gezien als een milieuprobleem, aldus het PBL. De Europese Commissie heeft zelfs als doel gesteld dat vanaf 2050 de netto-versteende oppervlakte niet meer mag toenemen.

Het planbureau signaleert met zorg dat ook in gebieden die vanwege hun lage ligging of vanwege de kans op bodemdaling gebouwd wordt, terwijl dat daar eigenlijk niet zou moeten. Sinds 2000 nam het aantal woningen in zulke kwetsbare gebieden met een kwart toe.

Kwaliteit leefomgeving schiet tekort

Het Planbureau stelt vast dat de kwaliteit van de leefomgeving in Nederland nog op meerdere gebieden tekortschiet. Het gaat om onder meer fijnstof, waterkwaliteit en natuurkwaliteit. Ook is er volgens het PBL te weinig samenhang bij de aanpak van allerlei problemen. De stikstofcrisis is daarvan een voorbeeld.

Projectleider Rienk Kuiper van de Monitor pleit bij de presentatie van het rapport voor meer samenhang. Een systematische aanpak is nodig voor problemen als waterkwaliteit, natuurkwaliteit en droogte, stelt hij.

Prijsinformatie over landbouwgrond vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin