Nederland vierde investeerder in Australische landbouw

22-05-2020 | |

Nederlandse investeerders hebben in totaal 2,5 miljoen hectare Australische landbouwgrond in bezit. Nederland bezet daarmee de vierde plek onder buitenlandse investeerders down under.

Het Verenigd Koninkrijk is nummer 1, met 10,2 miljoen hectare. Kort daarop volgt China. Investeerders uit dat land bezitten 9,2 miljoen hectare. De Amerikanen zijn goed voor een derde plaats met 2,7 miljoen hectare. Nummer 5 en 6 zijn respectievelijk de Bahama’s (2,2 miljoen hectare) en Canada (2 miljoen hectare).

Investeringsfondsen

Eén en ander blijkt uit onderzoek van het Australische AgJournal. Volgens de laatst bekende gegevens heeft de top 3 van individuele investeerders 6,3 miljoen hectare grond in bezit. De grootste investeerder in de Australische landbouw is het Canadese pensioenfonds voor de publieke sector, PSP. Dit fonds beheert bezittingen met een waarde van meer dan € 1,8 miljard. Het fonds sloot 2 van de grootste transacties af in de geschiedenis van de Australische landbouw, van zo’n € 510 miljoen elk.

Stichting Pensioenfonds ABP is deelnemer in het investeringsfonds Macquarie Agriculture

De tweede investeerder is het investeringsfonds Macquarie Agriculture. Dit fonds heeft ongeveer 50 boerderijen ter waarde van € 1,62 miljard in handen down under. De Macquarie Bank heeft zijn hoofdkantoor in Sydney maar heeft onder andere Stichting Pensioenfonds ABP als grote deelnemer. De derde investeerder is het Amerikaanse Teachers Insurance and Annuity Association of America and College Retirement Equities Fund, dat wereldwijd de grootste investeerder ter wereld is in de landbouw. In Australië bezit dit fonds ruim € 1 miljard aan agrarische bezittingen.

Buitenlandse interesse

Het zijn niet alleen investeringsfondsen die vanuit het buitenland geld in de Australische landbouw steken. Zo heeft de Chinese AAAW Groep, eigendom van de Dashang Groep (warenhuizen en supermarkten), inmiddels 7 grote boerderijen in bezit. Het gaat daarbij onder meer om rundveehouderijen en fruitboomgaarden

Ook tijdens de huidige coronavirus-crisis doet de Australische landbouwsector het goed

De schatrijke Brit Joe Lewis kocht een aandeel van 45% in de Australian Agricultural Company, dat al sinds 1825 bestaat. Dit bedrijf heeft zo’n 400.000 runderen rondlopen en bezit 6,4 miljoen hectare land.

Eigen aandeel

De Australische ondernemers doen het ook niet gek. Zo heeft Ace Farming, gestart in 2007 door Jeremy Bayard, meer dan 20 grote melkveehouderijen in eigendom. Inmiddels is dit het grootste melkveebedrijf op het Australische vasteland. Overigens kreeg Bayard bij de aankoop van 2 melkveehouderijen wel hulp van een Amerikaanse investeerder.

Vleeshandelaar Trevor Lee begon zijn loopbaan als een jackeroo, een Australische cowboy. Nu heeft hij een meerderheidsaandeel in rundveebedrijf Acton Land and Cattle. Deze onderneming telt 17 rundveehouderijen op ruim 2 miljoen hectare grond, voornamelijk in de staat Queensland.

De interesse in Australische boerderijen blijft sterk. Ook tijdens de huidige coronavirus-crisis doet de landbouwsector het goed, zeggen deskundigen. Dat heeft te maken met de goedkope Australische dollar, de vraag naar voedselzekerheid, lage schulden en de bereidheid van banken om geld te lenen aan de sector.

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.