Doorgaan naar artikel

Nederland wil aanpak oneerlijke concurrentie

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP - Foto: BART MAAT

Foto: ANP

Het kabinet wil dat de Europese Commissie strenger gaat toezien op oneerlijke concurrentie van ondernemers uit landen buiten de EU.

De problemen, doordat bedrijven van uit derde landen dankzij staatssteun en ongereguleerde overwinsten oneerlijk concurreren met Nederlandse en andere EU-ondernemers, worden volgens het kabinet groter.

Het kabinet heeft daarom in Brussel een voorstel gedaan voor uitgebreider en strenger mededingingstoezicht door vooraf te kunnen onderzoeken en effectiever te handhaven. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft een brief over dit zogenoemde level playing field instrument naar de Tweede Kamer gestuurd.

Nieuwe EU-toezicht

“We willen graag zaken blijven doen met landen van buiten de EU. Dat heeft Nederland als handelsnatie altijd economisch voordeel opgeleverd. Maar die markt moet wel eerlijk zijn en niet worden verstoord door bedrijven die dankzij hun thuissituatie oneigenlijke concurrentievoordelen genieten. Het kabinet stelt voor om met nieuw EU-toezicht beter te gaan handhaven. Zo zorgen we dat alle ondernemingen, ook die uit derde landen, zich aan de hier geldende mededingingsregels gaan houden”, aldus Keijzer.

We willen graag zaken blijven doen met landen van buiten de EU

Nederland wil een gelijk speelveld. Het kabinet vindt dat de EU moet ingrijpen als bedrijven door overheidssteun zoals financiering, het toeleveren van grondstoffen of dankzij kennis de mededinging op de interne EU-markt verstoren, of dat dreigen te doen.

Onderzoek naar gedrag van bedrijf

Bij een vermoeden dat een bedrijf met behulp van overheidssteun of overwinsten uit een ongereguleerde machtspositie in eigen land oneerlijke concurrentie vormt voor een Europees bedrijf, wil Nederland dat de EU een onderzoek kan instellen naar het gedrag van een bedrijf. Als daaruit blijkt dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt, kan de EU maatregelen opleggen.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin