Skip to content

Nederland wil klimaatdoelen van 2030 aanscherpen

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
EU-Commissaris Frans Timmermans tijdens de klimaatttop in Madrid. - Foto: ANP

EU-Commissaris Frans Timmermans tijdens de klimaatttop in Madrid. - Foto: ANP

Nederland en elf andere EU-lidstaten dringen bij de Europese Commissie aan op snelle aanscherping van de klimaatdoelen voor 2030.

Een voorstel moet uiterlijk in juni worden gepresenteerd, schrijven twaalf ministers onder wie Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) aan vicevoorzitter Frans Timmermans. Ook grote landen als Frankrijk, Spanje en Italië hebben de oproep ondertekend.

Klimaatwet

De brief komt aan de vooravond van de Europese Klimaatwet die Timmermans woensdag 4 maart presenteert. Dat is het eerste wetgevende deel van de Green Deal die tot een klimaatneutrale EU moet leiden in 2050, zoals de EU-leiders in december hebben afgesproken.

Terugdringen CO2-uitstoot

In de nieuwe wet zijn volgens ingewijden geen cijfers opgenomen voor het terugdringen van de CO2-uitstoot in de EU in 2030 ten opzichte van 1990. Volgens de twaalf ministers zou dat wel kunnen. Eerder werd afgesproken de uitstoot met 40% te verminderen, maar de commissie onderzoekt nog of dit kan worden opgeschroefd naar 50 tot 55%. Voorstellen hierover zouden pas in september komen.

De twaalf ministers wijzen erop dat de EU-landen voldoende tijd nodig hebben om voor de VN-klimaattop in Glasgow in november overeenstemming te kunnen bereiken over ambitieuzere doelstellingen.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin