Nederlands prijsniveau frites zet de toon

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De Belgapom-noteringen voor fritesgeschikt verrasten op vrijdag 4 juni vooral in negatieve zin.

Er kwam geen prijs voor Bintjes, wegens ontbreken van transacties. Voor Fontane en voor Challenger gaf Belgapom als marktstemming ‘rustig’, met een ongewijzigde notering voor Fontane à € 10 per 100 kilo en voor Challenger een verlaging met € 2,50 naar € 7,50. Op de dinsdag gaf in België PCA ook al te kennen dat er weinig transacties plaatsvonden.

Nederland trekt kar

In Noordwest-Europees verband trekt Nederland wat betreft de marktprijs van fritesgeschikt momenteel de kar. De Nederlandse bijdrage voor de EPP-index van de termijnmarkt in Leipzig is ruwweg € 3 per 100 kilo hoger dan die van Duitsland, België en Frankrijk. PotatoNL gaf maandag 31 mei nog flinke verhogingen door, voor met name de aardappelen met bestemming productie van verse friet en de fritesproductie in landen buiten Nederland, België en Duitsland.

PotatoNL gaf maandag 7 juni noteringen door waarbij vooral de bandbreedte wat versmalde, uitgezonderd de beide categorieën waarvoor de beste fritesaardappelen nodig zijn, die voor verse. Daarbij ging de bovenkant met € 5 ineens omhoog naar € 25,00 per 100 kilo.

Op de termijnmarkt Leipzig bleef de prijs voor het contract april 2022 de hele week boven de € 18. Op donderdag kwam de slotnotering zelfs uit op € 19. Erg veel handel werd er niet gedaan. De week startte op maandag 7 juni voortvarend met tussentijdse noteringen in de buurt van € 20.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.