Nederlands uitgangsmateriaal onmisbaar in Brazilië

04-08-2020 | Laatste update op 09-03 | |
Vooral dankzij de Nederlandse genetica komt de Braziliaanse export van kip dit jaar uit op 4 miljoen ton. - Foto: Canva
Vooral dankzij de Nederlandse genetica komt de Braziliaanse export van kip dit jaar uit op 4 miljoen ton. - Foto: Canva

Zowel in de dierlijke als plantaardige sector speelt Nederlands uitgangsmateriaal een belangrijke rol in de Braziliaanse agribusiness.

Brazilië is een van de grootste producenten en exporteurs van agrarische producten. Nederlandse bedrijven spelen een belangrijke rol in het leveren van het uitgangsmateriaal dat daarvoor nodig is. Dat geldt voor zowel de dierlijke als de plantaardige sector. Het land is een markt van 220 miljoen consumenten en de consumptie van vlees en groente stijgt. Door de toenemende bewustwording over het belang van gezond eten, neemt de vraag naar gezonde producten en betere kwaliteit toe.

Nederlandse geneticabedrijven bezitten helft ki-markt

Die bewustwording leidt tot een groeiende vraag naar kwaliteitsvlees. Hiervoor worden kruisingen tussen het Nellore-ras en Europese rassen – zoals Angus – gebruikt. Daarvoor is het gebruik van ki onvermijdelijk, en Nederlandse geneticabedrijven als Alta Genetics en CRV Lagoa spelen daar op in. Samen hebben ze naar schatting de helft van de Braziliaanse ki-markt in handen, en ze verwachten verder te groeien.

Brazilië importeerde in 2019 uit Nederland 140.000 rietjes sperma voor ruim € 630.000. Voor pluimvee en varkens spelen bedrijven als Hendrix Genetics en Topigs Norsvin een belangrijke rol bij de levering van het uitgangsmateriaal. Vooral dankzij die genetica komt de Braziliaanse export van kip dit jaar uit op 4 miljoen ton. Ook de varkenshouderij profiteert. De export van varkensvlees bedroeg in de eerste vijf maanden van dit jaar 383.000 ton, 34% meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook: In Brazilië groeit ki met dubbele cijfers

Import uitgangsmateriaal jaarlijks € 12 miljard

Brazilië beschikt zelf niet over voldoende kennis over veredeling en vermeerdering. Om aan de groeiende vraag naar kwaliteitsgroente en bloemen te voldoen, wordt uitgangsmateriaal geïmporteerd. Jaarlijks wordt voor ongeveer € 12 miljard aan zaden geïmporteerd. Met € 1 miljard staat Nederlands uitgangsmateriaal op de eerste plaats, voor de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland.

Grote bedrijven met een breed scala aan groentegewassen zoals Bejo Zaden, Enza Zaden en Rijk Zwaan hebben vestigingen in Brazilië, net als Barenbrug, leverancier van zaden voor voedergewassen. Naast de veredelingsbedrijven zijn er bedrijven als Incotec, die werken aan zaadverbetering via coatings en weefselkweeklaboratoria als SBW. Stekken en bollen worden, vooral uit Nederland, geïmporteerd via lokale importeurs of distributeurs, maar over hoeveelheden en waarde zijn geen cijfers beschikbaar. De import van pootaardappelen was vorig jaar 5.837 ton, waarvan 2.834 ton met een waarde van € 4,4 miljoen uit Nederland.

Export zaaizaden goed voor € 30 à € 40 miljoen per jaar

Plantum (de branchevereniging voor bedrijven in de sector plantaardig uitgangsmateriaal), schat de jaarlijkse export van zaaizaden naar Brazilië op € 30 à € 40 miljoen. De export van stekmateriaal van bloemisterijgewassen ligt ergens tussen de € 1 en de € 2 miljoen. De exportwaarde zou in potentie het dubbele kunnen zijn, als de fytosanitaire en veterinaire importeisen minder streng en minder ingewikkeld zouden zijn. Het is een onderwerp dat al jarenlang de export van uitgangsmateriaal naar Brazilië lastig maakt.

van de Vooren
Jos van de Vooren Freelance redacteur


Beheer