Nederlandse aardappelverwerker vindt Belgische prijsverhoging fors

29-11-2022 | |
aardappelverwerkers
Bezoekers op de stand van aardappelverwerker Lutosa tijdens Interpom 2022. – Foto: Martijn Knuivers

De contractprijzen voor aardappelen zetten een flinke stap omhoog. De Nederlandse aardappelverwerkers vinden de reeds bekend gemaakte contractprijzen fors, de Belgen in lijn der verwachting.

Dat bleek tijdens een rondgang langs Nederlandse en Belgische aardappelverwerkers op de aardappelbeurs Interpom, die op 27, 28 en 29 november werd gehouden in de beurshallen van Kortrijk Xpo.

Forse prijsverhogingen in België

De Belgische verwerkers Remo-Frit, Clarebout en Agristo hebben enkele dagen voor de beurs hun nieuwe contractprijzen geopenbaard, met forse prijsverhogingen. Remo-Frit beet de spits af. Het verhoogde de Bintje-aflandprijs met € 3 tot € 17 per ton. Agristo betaalt voor Fontane ook € 17 per ton, een verhoging van 35% ten opzichte van vorig jaar. Clarebout betaalt voor af-land Fontane € 17,50 per ton, € 7,50 meer dan vorig jaar.

‘Kostprijs stijgt en we hebben volume nodig’

De andere verwerkers komen binnenkort met hun prijzen uit, maar willen of kunnen nog niet zeggen waar deze concreet op uitkomen. Mydibel maakt over twee weken de contractprijzen bekend. “Die zullen ongeveer gelijk zijn aan die van onze concollega’s”, zegt Frederik Decock, aankoopmanager Agrodienst bij Mydibel. “Een flinke prijsstijging is ook nodig. De kostprijs van de telers stijgt, en wij hebben gewoon een bepaald volume aardappelen nodig.”

Een prijsverhoging is noodzakelijk. Soms is het nodig om de markt een duw te geven en vertrouwen te scheppen

Emanuel van den Broeke, agronomy director bij Lutosa

Positieve drive in markt

Emanuel van den Broeke, agronomy director bij Lutosa, bespeurt een positieve drive voor de gehele markt. “Een prijsverhoging is noodzakelijk. Soms is het nodig om de markt een duw te geven en vertrouwen te scheppen. Er komen veel uitdagingen op de teler af de komende jaren. De teler moet meer verdienen, zodat deze ook de nodige verduurzamingsinvesteringen kan doen die de politiek en maatschappij vragen.”

Nederlandse aardappelverwerkers trekken prijzen minder op

Omdat de opbrengsten in Nederland gemiddeld genomen wat hoger zijn dan in België – omdat daar in veel gevallen niet beregend kan worden en de nitraatrichtlijn in ons land zelfs wat minder strikt lijkt uit te pakken dan bij onze zuiderburen – lijken Nederlandse verwerkers wat minder genegen de prijzen op te trekken naar zo’n € 17 af-land, zo is op de beursvloer te horen. De inkoopmanagers van de Nederlandse verwerkers reageren echter wat voorzichtiger.

Wij zijn niet van de prijzen van de concurrentie geschrokken, maar het is wel een flinke prijsstijging

Jelle Alkema, voormalig hoofd inkoop van McCain Nederland

‘Niet geschrokken’

“Wij zijn niet van de prijzen van de concurrentie geschrokken, maar het is wel een flinke prijsstijging, reageert Jelle Alkema, voormalig hoofd inkoop van McCain Nederland. Hoofd inkoop, Alexander Petrov, zegt dat ze nog bezig zijn met hun prijsstelling. “Goed duidelijk moet zijn of we dergelijke prijsverhogingen kunnen doorberekenen aan onze afnemers. Over twee weken maken wij onze prijzen bekend.”

‘Groei in de keten’

Leon Boer, director Agro bij Farm Frites, vindt dat Belgische verwerkers een flinke stap zetten. “Er zit groei in de keten, en het aardappelareaal zal moeten groeien om de keten in de benen te houden. Regelgeving, zoals het nieuwe GLB en de nitraatrichtlijn, helpen daarbij niet.” Boer noemt voor Farm Frites nog geen concrete contractprijzen, maar erkent dat het een nette vergoeding moet zijn richting telers.

Marc Verhooren, area manager North bij LambWeston, wil niet reageren op de Belgische contractprijzen. Hij vindt het nu nog te vroeg om er inhoudelijk iets over te zeggen. “Wij komen in januari met onze prijzen uit.”

Druk op Nederlandse aardappelverwerkers

Er ligt wel druk op de Nederlandse verwerkers om ook een significante prijsverhoging door te voeren. Jasper Roubos, de voorzitter van de Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) riep vorige week op alvast tarwe zaaien. “Mochten er straks toch aardappelcontracten met topprijzen komen, dan kun je er alsnog de frees in zetten.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Knuivers
Martijn Knuivers freelance redacteur
Meer over


Beheer