Skip to content

Nederlandse algenkweker failliet en overgenomen

Het Nederlandse algenkweekbedrijf Duplaco is twee maanden geleden failliet verklaard.

De fabriek van Duplaco in Oldenzaal. Foto: Duplaco premium

De fabriek van Duplaco in Oldenzaal. Foto: Duplaco

Het Nederlandse algenkweekbedrijf Duplaco wordt overgenomen door de Deense algenkweker Aliga Microalgae.

Het gaat hierbij om de algenkwekerij in Oldenzaal. Twee maanden geleden werd Duplaco failliet verklaard. Een schuldenlast van € 4 miljoen drukte te zwaar op het bedrijf. De grootste schuldeiser was een externe investeerder. De curator vertelde destijds aan Tubantia dat een doorstart of overname niet uitgesloten was. Duplaco en Aliga meldden nu beiden de overname van het Nederlandse bedrijf.

Duplaco ontwikkelde de afgelopen jaren een micro-alg die kleurloos en smaakloos was, zodat die beter te verwerken was in voedingsproducten. Aliga zal zich richten op de productie van deze ‘witte alg’, maar zal ook doorgaan met het produceren van het groene algenpoeder en tabletten.

Microalgen hebben de laatste jaren meer interesse gekregen vanuit de voedingssector als ingrediënt in bijvoorbeeld vleesvervangers. Microalgen hebben goede nutritionele eigenschappen, zoals een hoog eiwitgehalte. De prijs is echter nog een struikelblok, net als de groene kleur. Duplaco had ook last van concurrentie in Azië die de microalgen goedkoper aanbiedt. De productiewijze daar, in open vijvers, is goedkoper dan de manier van Duplaco, waarbij de algen in bioreactors gekweekt worden.

Lees ook: Microalgen steeds interessanter als voedingsingrediënt

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin