Nederlandse knowhow in Brits onderzoek

04-12-2019 | Laatste update op 09-03 | |
Algemeen directeur van AgriSyst Marc Cox ziet kansen in deelname Brits onderzoek. - Foto: Bert Jansen - Bert Jansen
Algemeen directeur van AgriSyst Marc Cox ziet kansen in deelname Brits onderzoek. - Foto: Bert Jansen

Het Nederlandse softwarebedrijf AgriSyst levert knowhow aan een Brits data-project. Dat onafhankelijke onderzoek gaat kennis leveren aan de varkenshouderijsector.

Marc Cox, algemeen directeur van AgriSyst, vertelt hoe het Nederlandse softwarebedrijf met het driejarig big data-project in aanraking kwam en wat het doel is.

Over wat voor soort project praten we?

“In het project van de Britse Landbouwschappen (AHDB) volgen we gedurende drie jaar elk individueel varken van geboorte tot slacht op twaalf commerciële bedrijven en onderzoeksbedrijven. Deze bedrijven hebben gemiddeld 800 zeugen, wat uiteindelijk leidt tot de dataverzameling van zo’n 200.000 individuele dieren per jaar en ruim 500.000 in totaal. AgriSyst levert de software zoals het managementsysteem PigExpert, en draagt zorg voor de analyse en monitoring, waaronder slachtgegevens, voor de varkenshouder. Drie Britse universiteiten zorgen voor de verdere analyse van de data. De AHDB wil met het onderzoek vooral bijdragen aan de economische vitaliteit van de varkenssector en aan een efficiëntere, veiligere vleesproductie. De eerste resultaten worden al in 2020 verwacht.”

Een Nederlands bedrijf in een Brits onderzoek, hoe kan dit?

“De AHDB is vergelijkbaar met de voormalige productschappen in Nederland en heeft als belang de varkenssector in het Verenigd Koninkrijk (VK) vitaal en op voorsprong te houden. In het land is geen expertise aanwezig op het gebied van geïntegreerde softwareoplossingen, vandaar dat wij in beeld kwamen. De varkenssector in het Verenigd Koninkrijk is na een diep dal weer opgekrabbeld en wil investeren in de toekomst. Omdat het een omvangrijk project is en dus om serieus geld gaat, moest het ook Europees aanbesteed worden.”

Wat betekent het project voor AgriSyst?

“Het is een mooie kans voor ons en een ingang om in het Verenigd Koninkrijk in de markt te komen, waar Agrosoft marktleider is. De varkenshouders die meedoen aan het project zijn bijna allemaal over op mobiel werken in de stal met PigExpert. Dit ging geruisloos, omdat we voor de bestaande softwareprogramma’s geen conversie hoefden te maken. We werken al sinds 2012 met het registreren van digitale oormerken, maar kunnen het nu op grotere schaal toepassen.”

Is dit onderzoeksproject niet in Nederland uit te voeren?

“Momenteel ligt het onderzoek in Nederland bij commerciële partijen. Een breed onafhankelijk onderzoek voor bijvoorbeeld individuele data is er niet. Daarnaast is er afgelopen jaren, noodzakelijk, veel geld en tijd gestopt in onderzoek voor innovaties op het gebied van bouw en milieumaatregelen. Hierdoor lopen landen om ons heen ons voorbij in het onderzoek, zoals op het gebied van algoritmes, video- en sensortechniek. Het is wel jammer dat we dit soort projecten niet meer in Nederland doen. Het zou onze status als kennisland ondersteunen. Natuurlijk kunnen we met de resultaten uit dit onderzoek ook onze eigen kennis vergroten en die kennis vervolgens gebruiken voor de Nederlandse situatie.”

Waninge
Judith Waninge Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.