Skip to content

Nederlandse koeien op de Braziliaanse savanne

Ontbossing van grote natuurgebieden ten behoeve van de sojateelt blijft een steen des aanstoots.

Christine Teunissen, Kamerlid voor Partij voor de Dieren, tijdens een debat in de Tweede Kamer. - Foto: ANP premium

Christine Teunissen, Kamerlid voor Partij voor de Dieren, tijdens een debat in de Tweede Kamer. - Foto: ANP

De ontbossing van grote natuurgebieden ten behoeve van de teelt van soja blijft een steen des aanstoots. De Partij voor de Dieren maakte er een punt van bij de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Zuivelbedrijf FrieslandCampina en veevoerbedrijf Agrifirm willen vanaf volgend jaar gegarandeerd ontbossingsvrije soja aanbieden aan melkveehouders, lieten de bedrijven deze week weten. Dat was (toevallig?) in dezelfde week dat Milieudefensie met een onderzoek naar buiten kwam over ‘foute soja’ en het televisieprogramma Zembla er een item aan besteedde. Het was ook in dezelfde week dat de Partij voor de Dieren het onderwerp aankaartte bij de behandeling van de begroting voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Bescherming bosgebieden en ecosystemen moet beleid worden

Nederlandse koeien grazen in voormalig regenwoud, zei Kamerlid Christine Teunissen (Partij voor de Dieren). Volgens Teunissen is de Nederlandse melkveehouder er verantwoordelijk voor dat de ‘meest biodiverse savanne in Brazilië voor de helft verloren is gegaan door de aanleg van sojaplantages en grasland’. Daar moet een halt aan toe worden geroepen, vindt Teunissen. “Ontbossing en natuurvernietiging dragen bij aan de uitstoot van broeikasgassen”, zegt zij. Daarbij komt ook nog dat de verscheidenheid aan planten en dieren lijdt onder de teloorgang van tropisch regenwoud en biodiverse savannes.

Een Afrikaanse boer leren hoe hij een koe moeten melken; een bespottelijke neokoloniale opvatting?

Teunissen is er blij mee dat de Europese Commissie nu ook stappen zet om de kwetsbare bosgebieden buiten Europa te beschermen. Maar, dat kan best verder gaan. In een motie roept ze de regering op om niet alleen bosgebieden te beschermen, maar ook ecosystemen. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft al de positie ingenomen dat ecosystemen ook beschermd moeten worden en daarom moet dat ook in het Europees beleid worden opgenomen, stelt PvdD.

‘In- en doorvoer soja moet stoppen, net als enorme vlees- en zuivelproductie’

Nederland heeft als belangrijke importeur van soja een grote verantwoordelijkheid. Niet alleen de Partij voor de Dieren vindt dat. Deze week bleek dat ook voer- en zuivelbedrijven voelen dat er een verantwoordelijkheid ligt. Zij gaan nog niet zo ver als Teunissen. Zij roept op ‘nu eens te stoppen met de productie van zo veel vlees en zuivel en het steunen van de export. Sterker nog, Nederland zou een eind moeten maken aan de invoer en doorvoer van soja uit de Cerrado, volgens Wikipedia het grootste savannegebied (1,5 miljoen tot 2 miljoen vierkante kilometer) in Zuid-Amerika. Teunissen diende daarover een motie in.

Teunissen had weinig vleiende woorden voor de Nederlandse melkveehouderij. Toen VVD’er Jan Klink haar voorhield dat FrieslandCampina toch heel waardevolle projecten uitvoert in Afrika, bij voorbeeld door boeren daar te helpen met de melkveehouderij, sneerde Teunissen: “Waarom zou een Afrikaanse boer van Nederland moeten leren hoe ze een koe moeten melken? Dat is toch een bespottelijke neokoloniale opvatting? Dat kunnen ze toch prima zelf?”

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin