Nederlandse mengvoerafzet daalt met 1,7%

15-05-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De Nederlandse mengvoerafzet daalde in 2019 met 1,7% ten opzichte van een jaar eerder. De grootse afname was in pluimveevoeders.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Nevedi, de brancheorganisatie voor de Nederlandse diervoerindustrie. De totale afzet daalde naar ruim 11,9 miljoen ton. Zowel in de rundvee-, varkens- als pluimveevoeders was er sprake van een afname.

Krimp in rundveevoeders

Het volume rundveevoeders daalde van 4,16 miljoen ton naar 4,14 miljoen ton (-0,5%). De rundveestapel kromp met 3% vorig jaar. Nevedi baseert zich hierbij op cijfers van de meitelling. Deze krimp is niet direct terug te zien in de mengvoerafzet. Nevedi schat in dat melkvee meer krachtvoer krijgt per dier. De organisatie merkt daarbij op dat de voeromzet over het gehele jaar gemeten wordt en de meitelling een momentopname is.

Minder varkensvoeders

De afzet van varkensvoeders daalde van 4.44 miljoen naar 4,33 miljoen ton. Hoewel het aantal varkens door de hoge varkensprijs minder hard daalde dan voorheen verwacht, was er een daling van de afzet van 2,1%. Volgens Nevedi kan dat mogelijk liggen aan dat bedrijven die stoppen relatief veel mengvoeder voeren en minder gebruik maken van brijvoer of andere voeders.

De afzet van pluimveevoeders nam af met 3,4% van 3,13 miljoen ton naar 3,03 miljoen ton. Er was vooral een krimp in de legpluimveestapel vorig jaar.

Nevedi denkt dat de licht dalende trend zich verder voort zal zetten. Ook in 2018 was er een daling.

Kloosterman
Meer over


Beheer