Nederlandse slachterij opereert momenteel behoedzaam

25-02-2020 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De vleesvarkensprijzen zitten in de lift, met een belangrijke rol voor de Duitse slachterij. Nederland volgt wel, maar dat gaat zeker niet halsoverkop.

Vion verhoogde maandag 24 februari de vleesvarkensprijs inclusief btw met € 0,05 ineens naar € 2. Het is voor het eerst dit jaar dat die grens werd bereikt. De Europese vleesvarkensprijzen zijn na een flinke daling in januari al enkele weken aan het stijgen. Begin februari kwam er voor het eerst weer wat schot in, waarna het hard is gegaan. Het prijspeil gaat in Nederland richting dat van begin januari en is er in Duitsland al overheen. En er zit meer in het vat, afgaande op de noteringen waarmee de vorige week is afgesloten en de in principe nog steeds positieve vooruitzichten.

Duitsland leidend

Net zoals eind vorig jaar met de prijsverlagingen het geval was, is Duitsland leidend wat betreft de verhogingen van de noteringen. De Nederlandse slachterij volgt. Dat is ook niet zo vreemd, gezien de grote invloed die de export van varkensvlees naar bestemmingen buiten de EU nu heeft. Duitsland is qua volume de leverancier die letterlijk veel gewicht in de schaal legt. Voeg daarbij het gegeven dat het aanbod vleesvarkens in heel Europa krap is en het beeld tekent zich af.

Ontwikkelingen in vleesverkoop

Er valt wel winst te behalen aan het vlees, maar de grote bedrijven hebben vooral ook voldoende varkens nodig om kostentechnisch gezond te kunnen blijven draaien. Dat speelt zeker zo’n grote rol als de ontwikkelingen in de vleesverkoop. Binnen Europa zelf is de vleesmarkt aan de zwakke kant en over de export naar Azië raakt het optimisme even wat bekoeld.

Vergelijking Europese varkensprijzen

Dure inkoop is al snel té dure inkoop als op de vleesmarkt de afzet stagneert. Dat werd in december in Nederland eerder opgepikt dan in Duitsland. Een en ander blijkt uit de vergelijking van de Europese varkensprijzen van de Duitse ISN. De vergelijking leert ook dat in de neergaande markt het prijsverschil enkele malen bijzonder groot was. Echter, het gaat om een weergave van de officiële noteringen, die door correctiefactoren op een gelijke referentiebasis worden gezet. Mocht een Nederlandse varkenshouder zijn dieren omwille van de meerprijs in Duitsland gaan leveren, dan krijgt hij te maken met kostenverhogingen voor transport en keuringen. Vuistregel voor de extra kosten per varken is € 7 tot € 8.

Voordeel van levering in Nederland

Een voordeel van levering in Nederland is dat een groter slachtgewicht hier wordt geaccepteerd zonder korting op de uitbetaling. Vooral vanwege de al lange tijd hoge biggenprijs is zwaarder kunnen afleveren een kostenvoordeel. Dat alles zet het verschil in de vleesvarkensprijzen wel in een wat ander daglicht. Toch is duidelijk dat het prijsverschil Duitsland-Nederland de afgelopen weken doorsloeg. De genoemde verhoging van de Vion-notering afgelopen maandag is daar tegen afgezet matig. De nieuwe Duitse varkensnoteringen van vandaag zullen uitwijzen hoe matig.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer