Nederlandse start-up lanceert koffie zonder koffiebonen

27-09 | |
Northern Wonder ontwikkelt koffie zonder koffiebonen. De koffie is gemaakt van onder anderen kikkererwt, lupinebonen - Foto: Northern Wonder
Northern Wonder ontwikkelt koffie zonder koffiebonen. De koffie is gemaakt van onder anderen kikkererwt, lupinebonen - Foto: Northern Wonder

De Nederlandse start-up Northern Wonder lanceert Coffee Free Coffee. De koffie zonder koffiebonen is naar eigen zeggen de eerste ter wereld.

Northern Wonder maakt de koffie van onder meer lupinebonen, kikkererwt en zwarte bes. Het heeft de geur en smaak van koffie en bevat cafeïne. De boonloze koffie wordt ook op dezelfde manier gezet.

Volgens Northern Wonder belast deze koffie het milieu minder dan de gangbare variant. De boonloze koffie scoort beter op water- en landgebruik en legt minder kilometers af. Op dit moment biedt Northern Wonder vier verschillende soorten koffie aan: filtermaling en composteerbare cups, beide in een variant met en zonder cafeïne.

Koffie zonder koffiebonen ontbossingsvrij

De wereldwijde vraag naar koffie blijft toenemen. Om koffieplantages aan te leggen, worden daarom veel bomen gekapt. Met de Coffee Free Coffee hoopt oprichter David Klingen dat er een revolutie komt in de koffiewereld.

“Er bestaan al een heleboel impactvolle initiatieven in de koffiewereld om ontbossing tegen te gaan, maar wij zetten de koffiewereld hiermee echt op zijn kop. We dachten: als voedseltechnologen vleesvervangers kunnen maken, dan moet het ook mogelijk te zijn om koffie te zetten zonder koffiebonen.”

In Amerika zijn meerdere bedrijven bezig met het ontwikkelen van boonloze koffie. Hier wordt voornamelijk ‘cold brews’, koude koffie, ontwikkeld. Volgens Klingen is zijn koffie de eerste reguliere koffie waar geen koffiebonen voor nodig zijn.

Northern Wonder werkt ook samen met WUR

Northern Wonder begon in 2021 met het zoeken naar een recept om de koffiesmaak na te bootsen. Twee jaar later is de koffie nu te koop. Vorig jaar ontving het bedrijf nog een investering van € 1 miljoen om verder te groeien. De ontwikkeling van de koffie gebeurt in samenwerking met onder meer Wageningen UR.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer