Nederlandse varkensmarkt houdt stand

De Nederlandse varkensmarkt blijft zijn ongewijzigde koers voortzetten. Vleesconcern Vion noteert deze week een varkensprijs van € 1,47 per kilo geslacht gewicht.

Dat komt overeen met € 1,349 per kilo exclusief btw en is onveranderd ten opzichte van afgelopen week. Vion is de bedrijfsvoering van de vestigingen in Boxtel en Groenlo aan het inrichten op de export naar China. Het herwinnen van de erkenning is extra welkom nu de Duitse tak van het vleesconcern niet meer met vlees naar China kan. Europese bestemmingen zullen nu meer vanuit Duitsland worden bediend, waar Nederland meer het accent verschuift naar de Aziatische markt.

Ook de DCA Beursprijs 2.0 maakt een pas op de plaats. De notering blijft staan op € 1,34 per kilo geslacht gewicht. Waar deze notering meer staat voor de situatie op de Nederlandse markt, is de Beursprijs voor levend gewicht meer een maat voor exportvarkens. De handel met Duitsland en Spanje loopt stroever. Daarom daalt deze prijs daalt 1 cent naar € 1,04 per kilo.

Ruim aanbod aan slachtvarkens

En waar varkens moeilijker geëxporteerd worden, stijgt het aanbod in het binnenland. Slachterijen hoeven nog steeds geen enkele moeite te doen om aan dieren te komen. Aan de andere kant hebben zij ook geen voordeel bij prijsdaling omdat vleesinkopers die direct zullen opeisen. De inlandse varkensmarkt houdt dus vooralsnog stand.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.