Nederlandse varkensprijs 19 cent hoger dan Vlaamse

16-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Een Vlaamse varkensboer beurt maandelijks € 12.000 minder voor zijn varkens dan zijn Nederlandse collega.

Dat blijkt na een prijsvergelijking door de Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouderij (VPOV) en de Nederlandse producentenorganisatie POV.

Sterk gevoel van onbehagen

De afgelopen weken groeide het vermoeden dat er een groot verschil bestaat in uitbetaling van varkens in Nederland en België. Voor de VPOV vormde dit aanleiding voor een prijsvergelijking. Vergeleken is de prijs over afgelopen januari. Aan de hand van facturen is uitgerekend wat slachterijen in Nederland en Vlaanderen voor de varkens betalen per kilo geslacht gewicht, gecorrigeerd voor concepttoeslagen en exclusief btw. De conclusie is dat Nederlandse varkenshouders gemiddeld € 1,254 per kilo geslacht gewicht beurden, de Vlaamse € 1,065. Dat is een verschil van € 0,189 per kilo warm geslacht gewicht.

De VPOV gaat er voor het beeld even vanuit dat een Vlaamse boer gemiddeld 625 varkens per maand aflevert, die 100 kilo wegen aan de haak. Dat komt neer op 62.500 kilo maal een prijsverschil van € 0,189, is € 11.812 dat een Vlaamse varkenshouder maandelijks misloopt.

AVP en kostprijsstijging

De afgelopen twee jaren liepen de Vlaamse varkenshouders al 7,5 cent per kilo geslacht gewicht mis doordat de Belgische varkensmarkt kampte met de gevolgen van Afrikaanse varkenspest (AVP) in de provincie Luxemburg, stelt de VPOV.

De VPOV reageert verontwaardigd in de digitale brief waar het prijsverschil wordt uitgelegd. De varkenshouderij heeft al te maken met een sterke kostprijsstijging als gevolg van de gestegen voerprijs, betoogt de VPOV. Aan de opbrengstprijs komen de boeren ook tekort, zo blijkt uit de prijsvergelijking met Nederland.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.