Nederlandse varkensprijs daalt met 6 cent

26-04 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Vion verlaagt de varkensprijs deze week met 6 cent per kilo.

Met deze stap volgt het Nederlandse vleesconcern Duitsland waar de prijzen vorige week met 8 cent per kilo daalden. De Duitse slachterijen worden in hun afzet belemmerd door exportbeperkingen in verband met Afrikaanse varkenspest (AVP).

De Duitse verkopers van varkensvlees zijn op dit moment aangewezen op afzet op de Europese vleesmarkt. Op deze markt ontbreken vanwege de koude de nodige impulsen van barbecue- en aspergeweer om de markt in de benen te houden. Het gevolg hiervan is dat ook de Nederlandse en Belgische varkensprijs onderuitgehaald wordt.

Lagere verkoopprijzen

Nederlandse slachterijen die hun noteringen op woensdag bekendmaken, lieten vorige week daarom al een daling van € 0,02 per kilo zien. De verwachting is dat deze slachterijen woensdag 28 april hun prijzen verder verlagen. De dalende varkensprijs gaat gepaard met lagere verkoopprijzen. De prijzen van de belangrijkste onderdelen dalen deze week 5 tot 10 cent per kilo. Alleen voor buiken blijft de prijsdaling beperkt tot een cent of 2 à 3. Nekken laten daarentegen plussen noteren van zo’n 10 cent per kilo.

Waar het in Noordwest-Europa flink sappelen is wat de varkensprijs betreft, zijn de prijzen in Brazilië en de Verenigde Staten juist bezig met een flinke opmars. In China staat de varkensprijs ook al een tijdje onder druk. De prijs voor aanbod op korte termijn ligt inmiddels duidelijk onder de termijnmarktnoteringen voor levering vanaf september.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Ramaker
John Ramaker Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.