Doorgaan naar artikel

Nederlandse veehouderij vult beperkt deel biologisch vlees in

De Nederlandse veehouderij produceert te weinig om de binnenlandse vraag naar biologisch rundvlees in te vullen.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
De Nederlandse retail is het belangrijkste afzetkanaal voor de slachtkoeien van de bijna 520 biologische Nederlandse melkveebedrijven. Foto: Mark Pasveer premium

De Nederlandse retail is het belangrijkste afzetkanaal voor de slachtkoeien van de bijna 520 biologische Nederlandse melkveebedrijven. Foto: Mark Pasveer

De Nederlandse veehouderij produceert te weinig om de binnenlandse vraag naar biologisch rundvlees in te vullen. Een goede vierkantsverwaarding blijft een aandachtspunt.

De biologische rundvleesmarkt kent twee grote stromingen. De eerste zijn de bijna 190 gecertificeerde vleesveebedrijven die specifiek voor deze markt produceren. Dit vlees gaat vooral naar horeca, slagerijen en eigen afzet. De tweede groep zijn de slachtkoeien van de bijna 520 biologische Nederlandse melkveebedrijven. Hier is de Nederlandse retail het belangrijkste afzetkanaal. In totaal werd vorig 2.674 ton vlees met Skal-keurmerk geproduceerd. In 2015 was dat 2.076 ton vlees. Overigens mag gecertificeerd rundvlees ook als Beter Leven 3 sterren worden afgezet.

De exacte verdeling is niet bekend, maar experts verwachten dat de tweede stroom (biologische melkkoeien) vele malen groter is, zeker omdat biologische vleesveehouders meestal klein van omvang zijn. In totaal gaat het om 120 tot 130 dieren per week. “Daarmee kan de Nederlandse veehouderij maar een beperkt deel van de binnenlandse vraag naar biologisch rundvlees invullen”, zegt Allard Bakker, directeur van De Groene Weg. Hij ziet dat veehouders op dit moment als gevolg van de hoge melkprijs koeien langer aanhouden, waardoor het aanbod nog kleiner is. In het algemeen is biologisch rundvlees altijd volgend aan de ontwikkelingen in de (biologische) melkveehouderij.

Biologisch kalfsvlees

Op het gebied van biologisch kalfsvlees gebeurt nog weinig op Farm Fields na. De Groene Weg is bezig met een project waarbij biologische kalveren na drie maanden naar biologische vleesveehouders gaan waar ze in de wei of de natuur kunnen lopen. De dieren worden dan ongeveer twee jaar oud.

We willen vooral dat er minder in de keten blijft hangen en ten goede komt aan de veehouder

Ook Eko Holland Vee en Vlees denkt na over de mogelijkheden hiervoor. Dat is een coöperatie met binnen twee jaar circa 70 leden, zijnde biologische melkveehouders die hun slachtvee via de coöperatie afzetten. Voorzitter Rimmer Boersma zegt door gezamenlijk op te trekken en prijzen van afnemers te vergelijken, een meeropbrengst boven de euro per kilo is gerealiseerd. “We willen vooral dat er minder in de keten blijft hangen en ten goede komt aan de veehouder.”

Gehakt

Een algemeen probleem is de vierkantsverwaarding. Meer dan de helft van het biologisch rundvlees gaat in het gehakt en gehaktproducten. Het komt door de kwaliteit van deze technische delen van afgemolken koeien. Maar ook het consumentengedrag en de beschikbaarheid spelen volgens Bakker een rol. Hij ziet wel een belangrijke groeipotentie, maar in de huidige tijd van hoge prijzen is het lastig. Boersma verwacht nog mogelijkheden in verbreden van de afzetmarkt, zoals kleinere supermarkten of plaatselijke slagers. Ook overheidsmaatregelen zoals een btw-verlaging op biologisch vlees wordt als een goede maatregel gezien.

Snel delen

Image
René Stevens

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin