Nederlandse voedselbedrijven in top 5 kopers van bedrijven

24-01 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Nederland staat op de vijfde plek van landen waar voedsel- en drankenbedrijven gevestigd zijn die de meeste overnames deden in 2021.

Netto, wanneer de verkopen er vanaf getrokken worden, staat Nederland met +6 op de vierde plek. Dat blijkt uit de Zenith Global food en drink transactions database. Dit bedrijf houdt wereldwijd transacties en overnames in de voedsel- en drankensector bij.

Meeste overnames door Amerikaanse of Britse bedrijven

De meeste overnames werden gedaan door Amerikaanse en Britse bedrijven. In die landen stonden ook de meeste bedrijven die verkocht werden. Eén van de overnames door een Nederlands bedrijf is de koop van het Noorse plantaardig eiwitbedrijf Vestkorn Milling door DSM. De andere kant op nam bijvoorbeeld het Britse voedingsbedrijf Hilton de Nederlandse fabrikant van vega(n) producten Dalco Foods over.

Volgens de database werden er wereldwijd vorig jaar 1.116 transacties geregistreerd. Dat betekent dat er gemiddeld 21 transacties waren per week. Het aantal lag in 2021 fors hoger dan de jaren ervoor. In 2016 werden 624 transacties gesloten (79% minder dan in 2021) en de jaren erna liep dat aantal op, tot 831 in 2020 (34% minder dan 2021). Vooral investeringsrondes voor jonge bedrijven werden de afgelopen jaren steeds belangrijker.

Meeste transacties in ingrediëntensector

De meeste transacties vonden plaats in de ingrediëntensector (97), gevolgd door verpakkingen (96), frisdranken (56) en zuivel (54). Plaats vijf is een gedeelde plek voor snacks en plantaardige voeding (48). Deals in verpakkingen, plantaardige voeding en verticale landbouw verdubbelden in aantal ten opzichte van een jaar eerder. Plantaardig steeg met 9 plaatsen tot de top vijf. Vijf sectoren hadden transactiewaardes van minimaal $ 10 miljard, namelijk verpakkingen, maaltijdbezorging, ingrediënten, plantaardig en zuivel.

Van alle transacties hadden er 46 een waarde van minimaal $ 1 miljard. Dat is meer dan twee keer het aantal in 2020 en 13 transacties meer dan de vorige piek van 33 in 2017. Bij de transacties die minimaal $ 1 miljard waard waren, horen onder andere de beursgang van Deliveroo en Oatly en de overname van The Bountiful Company door Nestlé. De top 10 van grootste transacties bedroeg samen $ 71 miljard. Dat is $ 11 miljard meer dan een jaar eerder toen de waarde samen $ 60 miljoen was. In 2019 lag de waarde met $ 72 miljoen echter dicht bij die van 2021.

Kloosterman


Beheer