Nederlandse wijnboeren doen het steeds beter

14-09-2021 | |
De toename van het aantal druiventelers is sinds 2016 het grootst in Zuid-Holland. - Foto: Canva
De toename van het aantal druiventelers is sinds 2016 het grootst in Zuid-Holland. - Foto: Canva

Door de toename van het aantal druiventelers wordt op Nederlandse bodem steeds meer wijn geproduceerd.

Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) laten zien dat de wijnproductie in de laatste vijf jaar met 82% is gestegen. In 2018 bijvoorbeeld ging het om 950.000 liter.

Daardoor is het bij slijterijen en wijnspeciaalzaken steeds vaker mogelijk te kiezen voor een Nederlandse Pinot Noir of Riesling. De wijn staat volgens Dik Beker van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) internationaal goed aangeschreven. “Maar om internationaal door te breken, wordt te weinig geproduceerd.”

“Naast groene vingers voor een goede teelt is microbiologische kennis van belang”, aldus Beker. “Een proces om van druif tot een goede wijn te komen, vraagt zorgvuldigheid. Een klein foutje in het gistingsproces maakt dat wijn ondrinkbaar is.”

Toename druiventelers het grootst in Zuid-Holland

De toename van het aantal druiventelers is sinds 2016 het grootst in Zuid-Holland. Door het beschikbaar komen van grond nam het aantal druiventelers toe met twaalf, een stijging van 300%. Gelderland heeft volgens de KvK de meeste duiventelers: 46. Limburg volgt met 27. In Utrecht (drie wijngaarden) en Groningen (twee) is de minste druiventeelt.

Lees ook: Coronacrisis als donkere wolk boven goed wijnjaar 2020

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer