Doorgaan naar artikel

Nedertarwe van CZAV en Koopmans schaalt op

Het initiatief Nedertarwe van CZAV en Koopmans wordt opgeschaald.

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Opschaling Nedertarwe premium

Over het algemeen komt de tarwe voor het meel voor broden uit het buitenland. Foto: Canva

Het initiatief Nedertarwe van CZAV en Koopmans wordt opgeschaald.

Vorig jaar leverde CZAV 2.000 ton tarwe aan Koopmans, dit jaar 4.500 ton en komend jaar groeit de hoeveelheid naar 15.000 ton tarwe. Ruim 50 telers zullen voor dit graan zorgen. Dat maakten beide partijen vandaag bekend.

Graanketen verduurzamen

Koopmans en CZAV gingen twee jaar geleden een samenwerking aan om de graanketen lokaal te maken en te verduurzamen. Met het graan wordt broodmeel gemaakt. Over het algemeen komt de tarwe voor het meel voor broden uit het buitenland. Andersom wordt in Nederland veelal maaltarwe, bedoeld als veevoer, geteeld. Met de samenwerking in Nedertarwe willen beide bedrijven laten zien dat er goede kwaliteit tarwe voor humane voeding in Nederland kan groeien.

Alleen gecertificeerde bakkers mogen brood van Nedertarwe bakken en moeten aan een aantal voorwaarden op gebied van voedselverspilling, energiegebruik en verpakkingsmateriaal voldoen.

Teeltrichtlijnen op gebied van duurzaamheid

De telers die graan telen binnen dit concept moeten zich houden aan bepaalde richtlijnen op gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld de aanleg van bloemenranden, het werken aan een betere bodemvruchtbaarheid en het beperken van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De ambitie is om ook de uitstoot van CO2 in de toekomst mee te nemen in de richtlijnen.

Lees ook: Royal Koopmans: ’Uitblinken in innovatie’

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin