Neerslag Argentinië drukt graanprijzen

04-01 | |
Foto: Canva/fotokostic
Foto: Canva/fotokostic

De graanmarkt is volatiel. Graanprijzen, waaronder die van mais en tarwe, bewegen in de eerste week van het nieuwe jaar omlaag.

De termijnmarkt in Chicago begon 3 januari met lagere graannoteringen, nadat de Europese prijzen op 2 januari nog met een kleine plus begonnen. Handelaren en speculanten zijn gericht op de weersvoorspellingen voor het zuidelijk halfrond. Afgelopen weekend is er regen gevallen in Argentinië, wat gunstig is voor de gewassen. Behalve door winstnemingen op de internationale termijnmarkten daalden de noteringen mede door de gevallen neerslag.

Internationale maisprijzen reageren

Argentinië is na de Verenigde Staten en Brazilië een belangrijke producent van mais en goed voor zo’n 23% van de totale maisexport in de wereld. Vandaar dat internationale maisprijzen reageren op ontwikkelingen in het Zuid-Amerikaanse land. Al wordt in Argentinië de komende dagen wederom droog en warm weer verwacht, waardoor prijzen wellicht herstellen.

Rustig op graanmarkt

Verder is het erg rustig op de graanmarkt, omdat er weinig wordt gehandeld. De meeste voerleveranciers zijn in deze tijd van het jaar goed ingedekt. Op de graanbeurs in Hamburg werd deze week € 4,50 lager genoteerd voor mais op € 305,50 per ton. De graanbeurs in Rotterdam noteerde niet tussen kerst en de jaarwisseling en verhoogde deze week de EU-maisnotering naar € 317,50 per ton. De maisprijs blijft op een hoog niveau staan door een krappe wereldbalans. Zo staat EU-maisprijs 17% hoger dan een jaar geleden.

Minder maisexport VS

De belangrijkste maisexporteur in de wereld, de Verenigde Staten, zal volgens de Economic Research Service van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) in het fiscale jaar 2023 minder mais exporteren. Volgens het nieuwste rapport daalt de waarde van de maisexport met $ 600 miljoen naar $ 18,5 miljard door lagere volumes. De verwachting is dat een sterke dollar de Amerikaanse export remt. De Verenigde Staten nemen grofweg jaarlijks zo’n 30% van de totale maisexport in de wereld voor rekening.

Prognose: volatiele graanprijzen

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer