Doorgaan naar artikel

Neerslag in Amerikaanse Corn Belt haalt maisprijzen omlaag

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

De graanprijzen zijn zeer volatiel. Dat blijkt maar weer nu door verwachte neerslag in een deel van de Amerikaanse Corn Belt – de regio in het Midwesten van de Verenigde Staten waar de meeste mais wordt geproduceerd – de prijzen fors zijn gedaald.

Op de termijnmarkt in Chicago daalde het september-contract dinsdag 27 juni naar $ 556,25 per ton (€ 508). Dat is een daling van 5%. De voorgaande dagen stegen de prijzen nog omdat in Amerika minder mais wordt verwacht door de slechte stand van het gewas. Maar de neerslag was sterker van invloed en deed de prijzen flink dalen.

Lage waterstand in de Rijn

De Parijse termijnmarktnoteringen voor mais sloten 27 juni ook in het rood en op woensdag 28 juni houdt de prijsdruk aan. De lage waterstand in de rivier de Rijn die de scheepvaart belemmert in Duitsland kon geen verlichting geven. Volgens persbureau Reuters worden toeslagen gerekend bovenop de gebruikelijke vrachtschepen. De toeslagen worden opgelegd om de niet volgeladen schepen te compenseren. Hopelijk verhoogt de verwachte neerslag voor komende dagen het waterpeil. De Rijn is een belangrijke scheepvaartroute voor onder meer granen, mineralen, ertsen, kolen en olieproducten.

Andere factoren konden geen weerstand bieden. Ook de onrust in Rusland kon de prijzen niet in de benen houden. En dat een verlenging van de graandeal zeer onzeker is ook niet. Onderhandelingen over een verlenging zijn gaande.

Een andere factor die de prijzen ook wat druk meegeven is dat de Braziliaanse tweede maisoogst (safrinha) prima verloopt en opbrengsten zien er – zoals verwacht – goed uit. De safrinha-mais wordt in Brazilië na sojabonen gezaaid. Voor tarwe volgen de prijzen de dalende mais- en sojaprijzen, de Amerikaanse sojabonen staan er ook niet goed bij door vochttekort.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin