Doorgaan naar artikel

Neerslag verhoogt EU-tarweprijs

Graanvelden in Frankrijk hebben te lijden onder de vele regen. - Foto: ANP premium

Graanvelden in Frankrijk hebben te lijden onder de vele regen. - Foto: ANP

Aanhoudende regen in Frankrijk maakt dat de oogstwerkzaamheden niet soepel verlopen.

Er zijn veel zorgen over zowel de opbrengst als de kwaliteit van de tarwe. Hierdoor blijven de noteringen voor maaltarwe op de termijnmarkt in Parijs omhoog bewegen. Voor maaltarwe tikte het december-contract begin deze week het hoogste niveau aan van € 230 per ton. De EU-voertarwe notering van de Rotterdamse graanbeurs noteerde deze week ook op € 230 per ton. Lagere opbrengsten en mindere kwaliteit kan gevolgen hebben voor de EU-afzet.

Verwachting

De verwachting is dat het aanbod tarwe voor de belangrijkste tarwe-exporterende landen (Argentinië, Brazilië, Oekraïne, Rusland, Australië, Canada en de EU) in het volgende Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) naar beneden wordt bijgesteld. De opbrengsten van zomertarwe in Rusland vallen tegen. Russische tarweprijzen stijgen mede daardoor, maar ook omdat Russische telers de voorraden vasthouden uit protest tegen de verhoogde exportheffingen die eerder dit jaar zijn ingesteld. Verder is de situatie van de zomertarwe in de Verenigde Staten en Canada niet optimaal. In Argentinië zijn de inzaaiwerkzaamheden van tarwe klaar, maar door droogte zijn er zorgen over een tegenvallende opbrengst.

Chicago maisprijs omlaag

De maisnoteringen stijgen ook naar recordhoogten. Het augustus-contract sloot begin deze week op de Parijse termijnmarkt met € 295 per ton. Op de termijnmarkt van Chicago daalde de maisnotering iets doordat neerslag wordt verwacht de komende dagen in de Corn Belt, wat gunstig is voor de gewassen.

Coronavirus

Het uitbreken van de deltavariant van Covid in verschillende provincies en grote steden in China maakt dat zorgen hierover toenemen, omdat China eerder het virus onder controle leek te hebben.

Prognose: tarweprijs stijgt; mais omlaag.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin