Negatief gedram leidt tot tegenbeweging

Foto: Canva
IMG_Bladblazer.Canva

Wat leven we toch in een tijd van betutteling. Afgelopen week keek ik naar het journaal op RTL4, waar ‘groots’ werd uitgepakt dat bladblazers een ramp zijn voor het milieu.

Nu vraag ik mijzelf wel eens af, is het de maatschappij die dit vindt of juist de media op zoek naar content die leidt tot kliks op internet en kijkcijfers.

Aan het woord kwamen vogelaars en een ecoloog die zuur wisten te melden dat de benzinebladblazers meer fijnstof uitstoten dan een auto, slecht zijn voor de biodiversiteit, lawaai opleveren voor de vogels en wat nog meer.

Weerstand tegen verduurzaming en verandering

Het komt op mij allemaal zuur en drammerig over. Volgens mij leveren dergelijke items alleen maar meer weerstand op tegen verduurzaming en verandering. Laat mensen lekker zelf weten of ze het blad in de tuin willen laten liggen of juist een perfectionistisch biljartlaken om hun huis willen hebben. De wereld verandert hier echt niet van, het geeft een gevoel dat alles verkeerd wordt gedaan.

Daar heeft de linkse media zeker een aandeel in. Het lijkt erop dat het RTL-journaal echt op een linkse doelgroep richt. RTL mag ook graag boeren bashen, met de vermeende I&R-fraude werd groots uitgepakt, insectensterfte, kalversterfte etc. Veelal scorebordjournalistiek zonder hoor en wederhoor.

Tegenbeweging

Ik vraag mij af of de vogelaars en ecoloog nu verwachten of ze hun doel bereiken met hun zure gezeur. Volgens mij komt er zo zachtjes aan een tegenbeweging op gang, zeker ook wanneer ik naar de peilingen kijk voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ik zie een beweging naar het nuchtere midden op gang komen. De VVD steekt er met kop en schouders bovenuit. Meer en meer mensen zijn zo zachtjes aan wel klaar met gedram over stikstof, klimaat, PFAS, biodiversiteit en dan ook nog over bladblazers.

Laten we eens ophouden met doen alsof we het allemaal zo slecht doen. We doen het hartstikke goed, vertel eens het positieve verhaal. Dat negatieve en nostalgische gezeur stokt alleen maar de innovatie en doorontwikkeling van de maatschappij.

Schoonvelde
Henk Schoonvelde Columnist

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.