Negatieve stemming op vleeskuikenmarkt

19-08-2021 | |
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

Het gaat allemaal niet vanzelf op de markt voor vleeskuikens. De afzet is taai en verloopt stroperig. Het aanbod van kuikens is ruim voldoende. De vrije prijzen dalen en de verwachting is dat dit ook met de contractprijs VCN gebeurt.

Er heerst een negatieve stemming op de markt voor vleeskuikens. De noteringen van lichte en zware kuikens dalen deze week met 2 cent naar € 0,81 tot € 0,83 per kilo. In de voorbije maand ging er maar liefst 9 cent van de prijzen af. Een dip in het najaar is niet ongebruikelijk op de kuikenmarkt, maar veel eerder dan normaal is de markt nu al behoorlijk in mineur.

Hoge voerprijzen

Met de huidige hoge voerprijzen en lage en dalende opbrengstprijzen is het voor vleeskuikenhouders van belang om scherp te draaien en gezonde dieren af te leveren. De kuikens groeien goed deze zomer. Dat resulteert in hoge eindgewichten en meer vlees aan de haak. Van een florerende afzet is mede vanwege de coronamaatregelen en het uitblijven van barbecueweer echter geen sprake.

Zomaar kuikens opzetten is er voor vleeskuikenhouders in de huidige markt niet bij. Sommige kuikenhouders zetten minder dieren op, zodat ze tussentijds zwaardere kuikens kunnen uitladen. Aan lichte kuikens met een uitlaadgewicht van 1.700 gram is geen behoefte. Kuikens die tussen 2.100 en 2.300 gram wegen bij het uitladen zijn beter te plaatsen.

De ABC-prijs noteert net als vorige week € 0,92 per kilo levend gewicht, exclusief btw. Ook de Deinze-notering blijft staan op € 0,92 per kilo levend gewicht, exclusief btw. Het is de verwachting dat er net als vorige week weer een hap uit de contractprijs VCN gaat.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Poelsma
Bouke Poelsma Freelance redacteur
Meer over


Beheer