Doorgaan naar artikel

NEN wil duidelijkheid over criteria ‘Plant-Based’

NEN wil een werkgroep oprichten voor meer duidelijkheid over het begrip plantaardige voeding.

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Het Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) wil een werkgroep oprichten voor meer duidelijkheid over het begrip plantaardige voeding.

NEN heeft daarvoor een voorstel ingediend bij ISO. De werkgroep moet gaan kijken naar technische definities en criteria voor plantaardige voeding. NEN roept belanghebbenden op om zich te melden als ze deel willen nemen aan de ontwikkeling van het voorstel. Interesse doorgeven kan uiterlijk 6 september bij NEN.

Grote vlucht plantaardige voeding

Nen wijst op de grote vlucht van plantaardige voeding wereldwijd. De vraag naar zogeheten ‘plant-based’ maaltijden neemt sterk toe blijkt uit verschillende onderzoeken. Dergelijke maaltijden worden ook steeds vaker gegeten door consumenten die zich niet identificeren als veganist of vegetariër. Steeds meer voedingsmiddelen en dranken die de claim ‘plantaardig’ dragen, worden wereldwijd gelanceerd. Aan deze groei lijkt voorlopig geen einde te komen stelt NEN vast.
De groei van plantaardige vervangers voor vlees, zuivel en andere dierlijke eiwitten uit zich ook in een groot aantal nieuwe bedrijven op het gebied van eiwittransitie. Van start-ups tot de beursgang van bedrijven als Oatly waarmee tientallen miljarden gemoeid zijn.

Onduidelijke term

Overeenstemming is er wel over dat plantaardige voeding bijvoorbeeld niet veganistisch of vegetarisch is. Maar wettelijke definities of heldere, breed gedragen normen zijn er nog niet voor. Het is onduidelijk voor de consument welke ingrediënten precies gebruikt worden in plantaardige voeding, een keuze maken op basis van goede informatie is moeilijk. Ook zijn er verschillende interpretaties van de term ‘plantaardig’.

Doel is ontwikkeling norm

Het doel van het ISO-voorstel ‘Plant-based Foods’ is helderheid verschaffen. De te ontwikkelen norm moet definities en technische criteria voor plantaardige voedingsmiddelen en voedsel ingrediënten vastleggen. Op basis van deze norm, kunnen partijen vervolgens bepalen of voedingsmiddelen en- ingrediënten als ‘plantaardig’ worden beschouwd.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin