NEPG verhoogt oogstraming aardappelen

27-01 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De Noordwest-Europese aardappelproducentenorganisatie NEPG heeft haar oogstraming van 2022 naar boven bijgesteld. Vooral in België zijn meer aardappelen geoogst dan de organisatie in november voorzag.

In november rekende de NEPG nog op een oogst van 3,6 miljoen ton aardappelen in België. De nieuwe raming gaat uit van een productie van bijna 4 miljoen ton. Het verschil bedraagt 370.000 ton. Dat komt omdat de uiteindelijke hectare-opbrengsten aanzienlijk hoger zijn dan in november werd ingeschat. Toen dacht men dat de opbrengsten bleven steken op minder dan 39 ton per hectare. Een paar maanden verder blijkt dat er bijna 43 ton van een hectare is gehaald.

Meer aardappelen in Nederland

Door deze aanpassing komt de telersorganisatie nu uit op een aardappelproductie van bijna 21,7 miljoen ton in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Daarmee is de oogst 5,3% kleiner dan in 2021. Ondanks de hoger ingeschatte opbrengst per hectare oogsten de Belgen vorig jaar ruim 10% minder aardappelen dan in 2021. In Frankrijk valt de productie 12% lager uit met oogst die maar net boven de 6 miljoen ton uitkwam. Nederland zag de aardappelopbrengst met 13% toenemen tot bijna 3,7 miljoen ton. Duitsland oogstte 8 miljoen ton (-4%), volgens de NEPG.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer