NEPG verwacht 11% minder aardappelen door droogte en hitte

12-09 | |
Nederlandse aardappeltelers zijn minder hard getroffen door droogte dan Belgische telers. - Foto: Mark Pasveer
Nederlandse aardappeltelers zijn minder hard getroffen door droogte dan Belgische telers. - Foto: Mark Pasveer

België, Duitsland, Nederland en Frankrijk produceren 7 tot 11% minder aardappelen dit seizoen vanwege de hete en droge zomer. Dat verwacht Northwestern European Potato Growers (NEPG).

Het aardappelareaal in de vier West-Europese aardappelproducerende landen komt in 2022 rond 510.938 hectare uit. Dat is een toename van 3,2% vergeleken met het vorige seizoen. Vergeleken met het vijfjarengemiddelde groeide het aardappelareaal met 1,7% .

Nederlandse telers pootten in 2022 7,7% meer aardappelen dan in het voorgaande seizoen. Afhankelijk van de uiteindelijke opbrengsten kan de productie van de NEPG-landen tussen 20 en 21 miljoen ton aardappelen uitkomen.

Vooral in België en Frankrijk minder aardappelen

De aardappelproductie valt tegen in Europa na een lange en zeer ongewone droge en hete zomer. De verschillen tussen de percelen zijn groot. Zo zijn de aardappelen van de Belgische en Franse telers het meest getroffen. In België wordt de aardappelopbrengst ongeveer 20% lager ingeschat dan vorig jaar. Sommige telers kunnen vanwege de lage opbrengsten de contracten niet kunnen nakomen, geeft de NEPG aan. De Nederlandse boeren zijn minder hard getroffen, voornamelijk boven de grote rivieren waar meer neerslag viel.

De zomer van 2022 gaat de boeken in als een moeilijk en kostbaar jaar. Aan de ene kant vallen de opbrengsten tegen en aan de andere kant lagen de energie- en irrigatiekosten hoger.

Kwaliteit aardappelen minder

De hittegolven van deze zomer dragen niet bij aan de kwaliteit van de aardappelen. NEPG meldt dat er wat kwaliteits- en opslagproblemen zijn. Niet alleen door te hoge onderwatergewichten en kleine knollen, maar ook door rooiwerkzaamheden. Zelfs bij percelen die water hebben gehad voor het rooien komen blauwe plekken voor. De verwachting is dan ook dat het uitvalpercentage hoger dan normaal kan uitkomen.

In seizoen 2018-‘19 konden tekorten worden aangevuld met aardappelen uit onder andere Polen, maar dat is nu niet het geval. En dat terwijl de vraag vanuit de verwerkers de laatste jaren sterk is toegenomen.

Wat betekent deze situatie voor komend seizoen?

De contractprijzen voor 2022-’23 werden getekend voor de oorlog in Oekraïne startte, waarna productiekosten dramatisch stegen. De contractprijzen dekken niet de extra kosten waarmee telers de komende maanden worden geconfronteerd. Telers maken zich grote zorgen over hun aardappelinkomen. Kosten zullen keten breed moeten worden gedragen.

Door de gestegen risico’s in verband met het veranderende klimaat en de oorlog met daarbij komende extra kosten maakt dat telers zich afvragen wat ze in 2023 willen poten. NEPG verwacht dat aardappeltelers zonder garanties van kopers uiteindelijk besluiten om meer alternatieve gewassen planten.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer