Nertsenhouderij kan bron worden voor corona

De nertsehouderij kan wereldwijd een reservoir worden voor een voortdurende besmetting van mensen met het coronavirus.

Dat schrijven Nederlandse wetenschappers van de Gezondheidsdienst voor Dieren, de GGD‘en, Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad, de Diergeneeskundige Faculteit en Erasmus Universiteit naar aanleiding van onderzoek naar de eerste uitbraken van het coronavirus bij nertsenbedrijven. Het artikel is online gepubliceerd bij Biorxiv, zodat de wetenschappelijke gemeenschap er kennis van kan nemen en kritiek kan leveren, voordat het artikel aan een wetenschappelijk tijdschrift wordt aangeboden. Het stuk is niet door medewetenschappers beoordeeld voor publicatie (peer-review).

Nieuwe besmettingen met corona

Maandag werd bekend dat inmiddels 52 nertsenbedrijven besmet zijn met het virus. Maandag werden aan de lange lijst van besmette bedrijven een bedrijf in Wilbertoord (1.250 moederdieren) en een bedrijf in Overloon (7.500 moederdieren) toegevoegd. De besmetting op het bedrijf in Wilbertoord kwam aan het licht door ziekteverschijnselen bij de dieren. De besmetting in Overloon werd opgepikt door het early warning systeem (met wekelijkse bloedtesten).

Eerste zestien uitbraken

De onderzoekers baseren zich op de eerste zestien uitbraken. Bij het onderzoek is uitgebreid geanalyseerd wat de genetische kenmerken van het virus waren en in hoeverre er sprake is van relaties tussen de virussen die op verschillende plekken opduiken. Uit het onderzoek blijkt dat het virustype op de nertsenbedrijven verschilt. Er is geen verklaring gevonden voor de manier waarop de bedrijven besmet raken. Dat kan door mensen gebeurd zijn, maar ook via wilde katten.

Er is geen besmetting gevonden van nertsen op omwonenden, al houden de onderzoekers daarbij een slag om de arm. Er werd in de onderzoeksperiode zo weinig getest op corona dat er betrekkelijk weinig gegevens van besmettingen onder omwonenden beschikbaar waren.

Poolse nertsenbedrijven

De onderzoekers zijn ook nagegaan of er mogelijk relatie staat tussen virustypen die in Polen rondwaren, omdat veel van de medewerkers on nertsenbedrijven uit Polen komen. Er bleek geen nauwe genetische verwantschap tussen de Poolse virussen en de virussen bij de nertsen. De onderzoekers vonden zeker vijf verschillende familielijnen bij de virussen op nertsenbedrijven, waarbij het virus op een aantal verschillende bedrijven wel verwant was.

Uiteindelijk is er geen duidelijke verklaring over de manier waarop nertsenbedrijven besmet geraakt zijn

In sommige gevallen kon een verklaring worden gevonden in het feit dat verschillende bedrijven toebehoorden aan dezelfde eigenaar of dat er uitwisseling was van personeel. Nabijheid van een ander bedrijf was geen afdoende verklaring voor een besmetting, omdat verschillende viruslijnen werden gevonden op bedrijven die dichtbij elkaar lagen. Uiteindelijk is er geen duidelijke verklaring over de manier waarop nertsenbedrijven besmet geraakt zijn.

Continu monitoren

Maar omdat wereldwijd nertsen worden gehouden en er in verschillende landen ook besmettingen zijn aangetroffen (Denemarken, Spanje, VS), is het volgens de onderzoekers van wezenlijk belang om nertsenbedrijven continu te monitoren en daarbij samen te werken tussen gezondheidsdiensten voor mens en dier.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.