Nertsenhouders merken onraad, 53e bedrijf besmet

Bij een nertsenbedrijf in het Brabantse Haps is een coronabesmetting vastgesteld. Het bedrijf telt ongeveer 5.000 moederdieren, melden de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport op woensdag 16 september.

De besmetting kwam aan het licht door een melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. Het bedrijf in Haps wordt zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn nu 53 van de 110 (volgens CBS-cijfers) nertsenhouderijen in Nederland besmet verklaard.

Verdachte situaties rond bedrijven

Enkele nertsenhouders hebben de laatste tijd in de avonduren ‘verdachte bewegingen’ rond hun bedrijf waargenomen. Zij vragen landbouwminister Carola Schouten om daar onderzoek naar te doen. Bij in ieder geval één bedrijf zijn personen vastgelegd op bewakingscamera‘s. Wat zij daar deden, is nog onbekend. De situaties zijn gedeeld met de politie en de NVWA. De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) bevestigt dat er aandacht gevraagd wordt voor observaties. NFE-directeur Wim Verhagen: “Bij meerdere bedrijven hebben pelsdierhouders en omwonenden verdachte personen en voertuigen gezien. Daarbij zijn ook bedrijven waar niet lang daarna dieren besmet zijn geraakt. Dat roept enorm veel vragen op.”

Uitgebreid onderzoek

De NFE juicht het recent aangekondigde onderzoek naar continu nieuwe besmettingen op bedrijven toe. “Het blijft een groot raadsel dat er steeds nieuwe besmettingen plaatsvinden, terwijl de nertsenhouders zelf negatief testen en geen medewerkers hebben.” Verhagen wil niemand beschuldigen, maar sluit ook niet uit dat het om dierenactivisten kan gaan. “Wij handelen niet zoals sommige D66-politici, die zonder feiten roepen dat er met opzet gehandeld is door de nertsenfokkers. Dat baart mij oprecht zorgen. Maar de verdachte situaties rondom de bedrijven geven ons nu wel voldoende aanleiding om nader onderzoek te laten doen naar wat die personen rond het bedrijf deden. Wellicht spelen andere wilde dieren of vogels ook wel een rol bij de besmettingen. We weten het nu simpelweg nog niet.”

NVWA doet onderzoek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert de onderzoeken uit. Een woordvoerder laat aan het Algemeen Dagblad weten dat zij niet in kan gaan op wat precies wordt meegenomen in het onderzoek.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.