Nervositeit door corona tekent markt vloeibare zuivel

22-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De dagmarkt voor zuivelproducten beweegt voortdurend mee met berichtgeving rondom corona.

De roomprijzen zijn weer iets lager, rauwe melk lijkt iets beter betaald, zeker als het om Nederlandse weidemelk of VLOG-melk gaat. En dat is vooral zo als je wilt kopen. Eigenlijk blijft de markt voor vloeibare zuivel hiermee even nerveus en ongewis als vorige week. Ook kan de nervositeit de prijsvorming voor andere producten gemakkelijk beïnvloeden.

Prijzen bewegen op en neer

De dagmarkt voor zuivelproducten blijft ongewis en schommelt voor een belangrijk deel mee met het sentiment dat er heerst rond de corona-berichtgeving. Mogen de terrassen open en komen er versoepelingen aan voor de horeca? Dan veren de room-, en mozzarellaprijzen op. Wordt toch weer uitstel verwacht? Dan zakken alle prijzen weer even snel in. In sommige andere delen van de voedingssector zal het niet anders gaan, toch zorgt het voor een hoop drukte die per saldo niet veel oplevert. Ook het aanhoudend vrij koude voorjaarsweer maakt de markt er niet beter op.

Europese melkaanvoer gematigd

Onderliggend echter ontgaat weinig bedrijven dat de melkaanvoer in Europa nog steeds vrij gematigd blijft. Ook zijn er volgens grote zuivelbedrijven vrij weinig voorraden. Zo mogen de boter- en zeker de roommarkt op het eerste gezicht in mineur lijken, grote voorraden boter liggen vrijwel nergens. Ook de export stagneert niet. Europa kan het product goed kwijt. En probeert maar eens een iets grotere partij boter te kopen, bijvoorbeeld van 400 of 500 ton. Dan gaat de prijs al snel een eindje boven de € 4,00 per kilo.

Termijnmarkt duidt op stabiele prijzen

De termijnmarkt wijst ook niet bepaald in de richting van toekomstig veel lagere prijzen. Daar zit natuurlijk een element van speculatie in, maar ook gecombineerd met gevoel, zo wordt aangevoerd. Een gematigde zuivelaanvoer en weinig voorraden, gecombineerd met het perspectief van een afnemende coronaproblematiek en meer mogelijkheden voor de horeca houdt de ondertoon positief.

Prognose: meest stabiele prijzen en weer licht toenemende interesse in vloeibaar product.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.