Nette prijsvorming broccoli

23-06 | |
Broccoli-oogst in Wervershoof. De kwaliteit van de broccoli is dit jaar prima. - Foto: Lex Salverda
Broccoli-oogst in Wervershoof. De kwaliteit van de broccoli is dit jaar prima. - Foto: Lex Salverda

De kiloprijs voor broccoli in de vrije handel stond vorige week op € 1,60 à € 1,70, deze week op € 1 tot € 1,15. Het prijsverschil gaat hand in hand met de toename in de productie.

Na een zeer matige start van de allervroegste broccoli – door het beperkte aandeel ponders en het aanbod van broccoli uit Frankrijk en Spanje – trok de vraag naar Nederlandse broccoli mooi aan en dat ging hand in hand met een goede prijsvorming.

Dat de broccoli vorige week wat duurder was, komt mede doordat er een productiegaatje viel tussen de broccoli die onder vliesdoek heeft gelegen en de broccoli onder wildnet. Deze week heeft het warmere weer invloed op het aanbod en dat kan mogelijk wat druk op de prijs geven. De kwaliteit is prima.

Het gaat om het seizoen

Al met al lijkt de start van het seizoen voor broccoli niet verkeerd, maar het neemt niet de zorg weg waar veel telers mee zitten en ook uiting aan geven. Want een goed begin van het seizoen is mooi, maar het gaat er uiteindelijk om hoe de kostprijs structureel gezien gaat uitpakken. Het gaat om het seizoen, niet om een paar weken.

Broccoli in de aanbieding

In het winkelschap liggen de prijzen tussen € 1,98 en € 2,78 per kilo. Jumbo hanteert de laagste prijs met broccoli in de aanbieding, AH heeft de hoogste prijs. Bijna alle overige supermarkten rekenen € 2,38 per kilo. Aldi heeft broccoli in het schap voor € 1,78 per kilo.

Prognose: weinig verandering.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer