Nette prijzen voor sluitkool

02-12-2021 | |
Voor witte kool in de grotere maat (9 à 10 in 25 kilo, 36‘ers) ligt de prijs op 22 cent per kilo. -  Foto: Lex Salverda
Voor witte kool in de grotere maat (9 à 10 in 25 kilo, 36‘ers) ligt de prijs op 22 cent per kilo. - Foto: Lex Salverda

De prijs voor witte kool is 22 tot 33 cent, voor rode kool is dat 33 tot 35 cent. “We stemmen het aanbod af op de vraag”, aldus Martin Bolhuis van handelskantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen.

Telers willen graag leveren, maar niet tegen elke prijs. De kwaliteit is goed en de huidige voorraden zijn zeker niet overdreven groot, er is daarom geen directe reden om hard te duwen.

Kosten maken bewust

Daarnaast zijn er de sterk oplopende kosten, waardoor leveren tegen ‘de scherpst mogelijke prijs’ (lees: onder kostprijs) niet verantwoord is. De prijs voor kunstmest is zowat verdubbeld en koelkosten vallen een stuk hoger uit dan in de afgelopen jaren. En voorlopig weet niemand in welke richting het zich verder gaat ontwikkelen.

Voor witte kool in de grotere maat (9 à 10 in 25 kilo, 36‘ers) ligt de prijs op 22 cent per kilo, voor de kleinere maat (6 in 10 kilo, 60‘ers) op 33 cent. Rode kool in de maat 36 zit op 33 cent. De fijnere maat doet 35 cent per kilo. Dat zijn prijzen voor de daghandel in het hogere segment, licht Bolhus toe. “Voor de verwerkende industrie is dat nog te duur.”

Buitenland

De meeste kool gaat naar bestemmingen over de grens, vooral naar het Verenigd Koninkrijk. Verder is Israël goed aan de markt, naast landen als Spanje en zelfs Duitsland. De Duitse vraag betreft kleinere uniforme kool (maatwerk).

Goed vooruitzicht

Vooralsnog ziet de markt voor sluitkool er positief uit, mede gezien de eerdergenoemde voorraadpositie en goede productkwaliteit. Het is te verwachten dat het huidige prijsniveau minimaal gehandhaafd blijft.

Prognose: Positieve vooruitzichten.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verstegen
Stan Verstegen RedacteurBeheer