Nettoresultaat Bunge negatief, operationeel verbeterd

Het nettoresultaat van agrarisch handelshuis Bunge over het afgelopen kwartaal verbeterde iets, maar was nog steeds negatief. Het operationele resultaat liet een duidelijke verbetering zien. Dat blijkt uit de financiële cijfers die het bedrijf woensdag publiceerde.

Het nettoresultaat bedroeg -$ 51 miljoen, tegenover -$ 65 miljoen vorig jaar. Als de eenmalige kosten, zoals afwaardering van goodwill en kosten samengaande met de verkoop van het Braziliaanse suikeronderdeel, niet meegerekend worden, blijft een operationeel resultaat van $ 191 miljoen over, tegenover $ 11 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet in het kwartaal daalde van $ 11,5 miljard naar $ 10,8 miljard.

Verlies onder ‘agribusiness’

Het onderdeel ‘agribusiness’ maakte een verlies van $ 16 miljoen. In 2018 bedroeg het verlies nog $ 20 miljoen. De aangepaste Ebit (winst voor rente en belastingen) voor deze divisie steeg van $ 55 miljoen naar $ 177 miljoen. Er werd vooral geprofiteerd in de graanhandel. Braziliaanse boeren verkochten meer graan omdat de prijzen verbeterden. Ook in Argentinië voerden boeren hun graanverkopen op omdat er een verandering in exportheffingen aan zat te komen. De verwerking van oliehoudende zaden in Europa, de VS en Azië viel terug, maar dat werd deels gecompenseerd door betere resultaten in Zuid-Amerika.

De brutowinst van de activiteiten in de suiker- en bio-energiedivisie steeg afgelopen kwartaal van -$ 36 miljoen naar $ 50 miljoen. De stijging komt, opvallend, nadat Bunge zijn suikerhandel verkocht in 2018 en de ethanolbusiness in Brazilië omzette in een joint venture met oliemaatschappij BP.

Boekjaar 2019: netto verlies van $ 1,2 miljard

Met het vierde kwartaal sloot Bunge ook het boekjaar 2019 af. Over het hele jaar maakte het handelshuis, dat samen met ADM, Cargill en Louis Dreyfus tot het ABCD-kwartet van grootste agrarische handelshuizen behoort, een nettoverlies van $ 1,2 miljard, tegenover een winst van $ 267 miljoen in 2018. Het operationele resultaat, dus zonder eenmalige kosten, steeg van $ 386 miljoen naar $ 689 miljoen. De jaaromzet daalde van $ 45,7 miljard naar $ 41,1 miljard.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.