Nevedi positief over gelijk Europees speelveld voor soja-import

08-12-2022 | |
Nevedi positief over gelijk Europees speelveld voor soja-import
Henk Flipsen - Foto: LaLoes Fotografie

De Nederlandse Vereniging voor Diervoederindustrie (Nevedi) is positief over het feit dat er in de Europese Unie een gelijk speelveld komt voor de import van soja.

Dat zegt directeur Henk Flipsen in reactie op het bericht dat Brussel akkoord is met regels om ontbossing tegen te gaan. Hij is groot voorstander van 100% ontbossingsvrije soja, maar maakt zich tegelijk wel zorgen over oplopende kosten en mogelijk onbedoelde bijeffecten van de nieuwe Europese wetgeving.

Nieuwe regels over anderhalf jaar

Bedrijven die producten in de EU willen verkopen, moeten straks verklaren dat bestanddelen ervan niet bijdragen aan ontbossing. Het akkoord dat het Europees Parlement en lidstaten hebben gesloten, wordt momenteel uitgewerkt en heeft ook gevolgen voor de diervoederindustrie. Flipsen verwacht dat de nieuwe regels over een tot anderhalf jaar gaan gelden.

Certificatie

Nevedi zet zich al vijftien jaar in voor Europese certificatie van ontbossingsvrije soja. De soja die in Nederland wordt verwerkt, is volledig afgedekt met deze certificaten. De verwerker weet daarmee zeker dat betreffend volume ergens ter wereld duurzaam wordt geteeld. De certificaten zitten echter, in tegenstelling tot de nieuwe Europese regels, niet aan een fysieke productstroom gekoppeld. Tot frustratie van Nevedi kreeg het Nederlandse certificeringsinitiatief maar beperkt navolging in andere Europese lidstaten. Het probleem van een oneerlijk speelveld lijkt met de invoering van Europese wetgeving in ieder geval opgelost.

Onbedoelde bijeffecten

Toch valt er volgens Flipsen wel het een en ander op de Europese regeling aan te merken. Zo importeert Europa maar 10% van de wereldwijde sojaproductie. Ter vergelijking: China is goed voor de import van ongeveer een derde van de wereldproductie. Gezien het beperkte Europese vraagvolume is het volgens hem maar de vraag of met de nieuwe wetgeving ontbossing werkelijk vermindert of wordt tegengaan.

Ook is hij benieuwd hoe telers en handelsbedrijven reageren op de nieuwe Europese eisen. Zo moeten ze straks met precieze geografische informatie aantonen waar de grondstoffen vandaan komen. De export naar Europa gaat meer inspanning vragen en dus zullen de kosten voor de EU oplopen.

Mogelijk onbedoelde sociale gevolgen

Dan zijn er nog de mogelijk onbedoelde sociale gevolgen. Relatief kleine sojatelers, die zich jarenlang hebben gericht op de bestaande certificeringsschema’s, zouden buiten de boot kunnen vallen aangezien die mogelijk niet aan alle spelregels kunnen voldoen die de EU stelt. Handelsbedrijven zullen zich in de nieuwe systematiek eerder richten op grotere partijen om in een keer grote volumes te kunnen aankopen.

Soy sourcing guidelines

Zelf had Flipsen liever gezien dat Europa het bestaande certificeringssysteem op basis van de ‘soy sourcing guidelines’ van Fefac had verplicht, een systeem dat de deelnemende voerbedrijven trouwens in de benen willen houden. Dit omdat de basis hiervoor breder is dan alleen ontbossing. Zo gelden er bijvoorbeeld ook eisen voor arbeidsomstandigheden en het gebruik en opslag van gewasbeschermingsmiddelen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Willem Veldman


Beheer