Nevedi: strengere EU-regels ontbossingsvrije soja werken averechts

24-11-2021 | Laatste update op 20-03 | |
Foto: Nevedi
Foto: Nevedi

De aangekondigde EU-regelgeving met een aanscherping van regels voor ontbossingsvrije soja werkt averechts en leidt juist tot meer ontbossing.

Dat stelt de brancheorganisatie van de Nederlandse diervoedersector Nevedi. Directeur Henk Flipsen maakt zich zorgen over “het afkalvende draagvlak voor Europese certificatie van ontbossingsvrij soja”. Nevedi pleit voor verbetering en doorontwikkeling van bestaande soja-certificatiesystemen en verplichtstelling daarvan op Europees niveau. Juist door betrokken te blijven bij lokale producenten, zoals in Brazilië, kun je verbetering bereiken, vindt Flipsen. Nu al een ontbossingsvrije garantie vragen per fysieke partij is echter niet realistisch. “Het gevolg zal alleen zijn dat de afzet verschuift naar landen die minder eisen stellen, zoals China.”

Aanpassing certificering

Momenteel is de Europese commissie bezig met aanpassingen van de regelgeving voor de import van onder meer soja, rundvlees, palmolie, hout, cacao en koffie. Importeurs moeten gaan aantonen dat de producten ontbossingvrij zijn. Volgens Flipsen blijven Nevedi en de Europese koepel van diervoerproducenten Fefac voorstander van een verdere uitbouw van het al bestaande certificeringssysteem.

Agrifirm en FrieslandCampina

Deze week maakten Agrifirm en FrieslandCampina bekend dat ze onderzoeken of het mogelijk is om een fysieke stroom met ontbossingsvrije soja op te zetten. Flipsen kent de plannen, waarvan hij niet vooraf op de hoogte was. “Het gaat sommigen niet snel genoeg allemaal, dat is wel bekend”, aldus Flipsen, “Dat bedrijven onderzoek doen naar verdergaande stappen, doet echter niets af aan ons standpunt.”

Geen vertrouwen

Intussen voeren ngo’s de druk op in een uitzending van BNNVara-programma Zembla over soja. Volgens het programma verkopen Nederlandse supermarkten vlees en zuivel van dieren die gevoerd worden met ‘foute’ soja. Het baseert zich op onderzoek in samenwerking met milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie en Aidenvironment.

Het Wereld Natuur Fonds, een van de oprichters van het RTRS-certificaat voor duurzame soja in 2006, zegt nu zijn vertrouwen op in dat keurmerk. Volgens de natuurorganisatie werkt het label niet om ontbossing tegen te gaan.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer